JERNEJ VRTOVEC: TAKOJ, KO BO STROKA DALA POZITIVEN SIGNAL, BOMO UKREPE SPROŠČALI

DELI:
20.04.2020, NSi

»Ta trenutek se nahajamo sredi polčasa in na tekmi vodimo 1:0. Vlada je dala velik poudarek zajezitvi širjenja koronavirusa. Vidimo, da smo pri tem uspešni, ni pa še konec. Pred nami je še postopno sproščanje določenih ukrepov, ki smo jih sprejeli, da smo lahko ta trenutek v ugodnem položaju. Seveda pa tudi drugi del paketa pomoči, kako spodbuditi gospodarstvo, od katerega je potem odvisna celotna veriga. Delamo vse, kar je mogoče, in sproščamo stvari, na podlagi strokovnih mnenj medicinske stroke,« je v oddaji 24 ur zvečer dejal minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec.

Poudaril je, da je potrebno zaupati medicinski stroki, saj oni najbolje vedo, kako zajeziti koronavirus. »Potrebno je zaupati naši medicinski stroki, ki mislim, da ta trenutek kakovostno opravlja svoje delo. Mi bomo pa tisti, ki bomo sprejemali tiste ukrepe, ki bodo res bili nujno potrebni za oživitev gospodarstva. Na ministrstvu za infrastrukturo, ravno zaradi tega veliko poudarjamo pomen gradbeništva, investicij in tako naprej. Kajti čaka nas težko obdobje gospodarskega okrevanja,« je pojasnil minister.

Ravno zaradi tega, ker se gospodarstvo gre v nov zagon in se odpirajo tovarne, so na dopisni seji vlade sprejeli omilitev ukrepa, in dopustili linijski prevoz delavcev na delo. Seveda pod določenimi ukrepi, ki predvidevajo, da je samo tretjina sedežev lahko zapolnjenih, varnostna razdalja med potniki. »S tem gremo na roko gospodarstvu. Z roko v roki, kajti vlada se resnično zaveda padcev gospodarskih aktivnosti in potrebno takojšno oživitev,« je povedal Jernej Vrtovec.

Dodal je, da je menjava pnevmatik nujno opravilo. Zato lahko stranke tudi iz drugih občin lahko gredo v drugo občino, če imajo tam shranjene zimske oziroma letne pnevmatike, ter tam to menjavo opravijo.

Na vprašanja glede odprave prepovedi javnega prevoza ta trenutek stroka ocenjuje, da za to še ni primeren čas. »Takoj, ko bo medicinska stroka rekla ja, tudi potniški promet med kraji znotraj mest, bo vlada tudi to potezo sprejela. A prosim za potrpežljivost, kajti z eno napako lahko pri sproščanju ponovno zanetimo ogenj in pride do požara. Tukaj moramo biti zares strpni. En mesec smo se dejansko borili, sedaj pa lahko naredimo z eno napako veliko škode,« je še dodal minister za infrastrukturo.