JERNEJ VRTOVEC: STANJE SLOVENSKIH JAVNIH FINANC JE ZASKRBLJUJOČE

DELI:
12.09.2023, NSi

»Stanje slovenskih javnih financ je zaskrbljujoče, še zlasti, če upoštevamo podatke o ohlajanju evropskega gospodarstva. Iz Evrope prihajajo sila zaskrbljujoči podatki, ki bodo vplivali tudi na slovensko gospodarstvo. Naliti si moramo čistega vina in ljudem jasno povedati, da se gospodarstvo ohlaja. Na to obdobje mora biti Slovenija pripravljena,« je dejal poslanec in predsednik KNJF Jernej Vrtovec.

Izpostavil je, da nas lahko skrbi visoka odstopanje pri oceni BDP, primerjalno gre za velik zdrs med države s podpovprečno gospodarsko rastjo, kar lahko prinese negativne posledice tudi na tujih finančnih trgih. »Ob tem se postavlja vprašanje, kako to, da v drugih državah EU, kjer so veljale podobno zahtevne razmere kot pri nas, tako velikih odstopanj po reviziji ne beležijo,« je dodal Vrtovec.

Vlada Roberta Goloba se je odločila tudi za neustrezno iskanje javnofinančnih virov za saniranje posledic poplav. »Nekatere do sedaj sprejete ukrepe po naravnih nesrečah je fiskalni svet opredelil kot prenagljene, saj postopek ocenjevanja dejanske škode še poteka. Neposredno nevarnost za stanje javnih financ predstavlja tudi dejstvo, da bi lahko za tekoče leto na novo uveljavljeni davki predstavljali tudi kršitev prepovedi retroaktivnega učinkovanja,« je opozoril Jernej Vrtovec.

Vrtovec je še napovedal, da bo poslanska skupina NSi na seji komisije za nadzor javnih financ predlagala, da se po končani razpravi sprejme naslednje sklepe:

  1. Komisija za nadzor javnih financ poziva Statistični urad RS, naj v roku enega meseca pripravi nabor ukrepov za preprečitev ponovnega nesorazmernega odstopanja med prvotno letno oceno in revidirano oceno pri izračunu bruto domačega proizvoda ter o tem seznani Komisijo.
  2. Komisija za nadzor javnih financ poziva Vlado, naj pri iskanju javnofinančnih virov za financiranje posledic poplav in plazov rezerve prioritetno poišče pri načrtovanih proračunskih odhodkih in pri drugih javnih virih.
  3. Komisija za nadzor javnih financ poziva Vlado, da se z namenom preprečitve poslabšanja stanja slovenskega poslovnega okolja vzdrži povečevanja davčnih obremenitev za državljane in podjetja.

Celotna zahteva je dostopna TUKAJ.