JERNEJ VRTOVEC: SODELOVANJE MED ZDA IN SLOVENIJO MORA BITI NA INFRASTRUKTURNEM IN ENERGETSKEM PODROČJU ŠE GLOBLJE

DELI:
14.08.2020, NSi

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je v oddaji Odmevi spregovoril o srečanju z državnim sekretarjem ZDA Mikeom Pompeom. Zatrdil je, da je sodelovanje na infrastrukturnem in energetskem področju v interesu tako Slovenije kot ZDA .

Kaj ste se dogovorili danes na srečanju z gospodom Pompeom, kjer so bili tudi direktorji energetskih podjetij?

Potekal je zelo konstruktiven pogovor, dober pogovor. Bistveno je, da je to sodelovanje tudi na infrastrukturnem in energetskem področju v prihodnje med Združenimi državami Amerike in Slovenijo še globlje. In o tem smo se zlasti pogovarjali.

Kaj je ključni interes? Saj vemo, da je gospod Pompeo naravnost povedal, kaj konkretno so interesi Združenih držav Amerike. Se pravi jedrska energija, zemeljski plin, potem terminal z utekočinjenim plinom. Kaj od tega je v strateškem interesu Združenih držav?

Pogovarjali smo se ne samo to, kaj je v strateškem interesu Združenih držav, ampak tudi Slovenije, torej obeh zaveznikov. Kar se tiče dobave elektrike, tudi o tem je potekal pogovor; plina, zagotovo, in jedrska energija. Slovenija je in bo jedrska država. Že zdaj imamo Jedrsko elektrarno Krško in delamo ključne korake do končne odločitve za drugi blok NEK-a. Bistveno pa je, zlasti kar se tiče dobave plina in preostalih energentov, da imamo zagotovljeno to dobavo in da je ta dobava varna. Torej, da Slovenija ni odvisna samo od ene države, ampak da je ta dobava razpršena. V interesu Slovenije je, zlasti kar se plina tiče, zagotovo LNG-terminal na Krku. O tem smo se pogovarjali in Slovenija je zagotovo za to, da sodeluje v okviru priprav in izgradnje tega termina. In da ima s tega terminala tudi zagotovljeno plinsko oskrbo.

Ta plin bo dražji, pravi stroka.

Poglejte, o tem se danes nismo pogovarjali. To seveda pravi stroka – in cena in konkurenčnost sta pomembni. Pomembno pa je tudi to, da imamo zagotovljeno varno dobavo. Če bomo odvisni samo od ene države, potem ne moremo govoriti o varni dobavi.

Gospod Pompeo je na tiskovni konferenci o pobudi Treh morij rekel, da bo Slovenija kmalu podala zaveze. O čem je govoril? Kakšne zaveze?

Poglejte, mi se o zavezah nismo pogovarjali. Pogovarjali pa smo se, na kakšen način na infrastrukturnem in energetskem področju še globlje sodelovati. Imamo tudi – o tem je tudi potekal pogovor – Luko Koper, strateško pomembno pristanišče ne le za Slovenijo, ampak tudi za naše zaveznike, za druge države. Moje povabilo je dodatnim investicijam v Slovenijo. Danes sem sekretarju Pompeu dejal, da je Slovenija odprta za nove investicije tako na energetskem kot infrastrukturnem področju.

Odločitev o drugem bloku nuklearke sploh še ni bila uradno sprejeta pri nas, čeprav vemo, da je večina slovenske politike tej rešitvi naklonjena. Je ameriška družba, ki je že gradila prvi blok, vaš favorit? Westinghouse?

Tehnologija Westinghousa je že zdaj v Krškem v nuklearki. Z njimi tudi nuklearka dobro sodeluje. To se je tudi potrdilo, gre za varno in stabilno tehnologijo in je zagotovo ena izmed možnosti, tako kot vse ostale. Zagotovo pa imamo z Westinghousom primer dobre prakse. Kar se pa tiče korakov, imamo seveda nekaj stvari za postoriti, preden sprejemamo dokončne odločitve. Zlasti je tukaj odlagališče srednjeradioaktivnih odpadkov v Vrbini, ker čakamo na okoljevarstveno dovoljenje, da začnemo to graditi. Nato podaljšanje roka delovanja prvega nuklearnega bloka. Torej, to postorimo in potem sprejemamo dokončne odločitve. Naj samo spomnim, da je vlada Republike Slovenije na ta seznam pomembnih projektov uvrstila tudi izgradnjo drugega bloka. Torej, ta vlada želi biti neodvisna, kar se tiče dobave električne energije. In če želimo biti neodvisni, potem potrebujemo drugi blok nuklearne elektrarne Krško.

Spomnimo, že prejšnja vlada je tudi o tem govorila. Skratka, vemo, da ruska podjetja gradijo na Madžarskem, na Češkem. Ko bodo ponudbe, bodo vsi enakopravni ali ste se morda že dogovorili kaj več z Američani?

Najprej bo vlada Republike Slovenije sprejela te ključne odločitve in potem bomo šli v razpise ter pogovore. Naj pa še to povem, da je Westinghousova tehnologija v srednji in vzhodni Evropi prisotna edino v Sloveniji. Lahko potrdim – to je tudi gospod direktor nuklearke že večkrat dejal – da imamo z Westinghousom zelo dobre relacije in da kar se tiče tehnologije, je preverjena, je tukaj v Sloveniji že prisotna. Ampak ne prehitevamo, gremo korak za korakom, potem bodo padale te odločitve, o katerih me sprašujete. Danes o tem ni bilo diskusije.

Kaj so naslednji koraki oziroma kaj je naslednji korak? Kaj je naslednje, kar se bo zgodilo na področju energetike?

Naslednji koraki so seveda povezani z energetsko neodvisnostjo. Imamo hidroenergijo, izkoristiti moramo ves vodni potencial, ki ga imamo v Sloveniji. Imamo močno vetrno energijo in vetrni potencial, ki ga ne izkoristimo dovolj oziroma imamo v Sloveniji samo dve vetrnici. Tukaj apeliram in na okoljevarstvenike in na druge iniciative, da gremo v korak s časom. Če smo se zavezali razogljičenju, potem resnično moramo izkoristiti ta naravni potencial. Veter, pa tudi vodo. Izgraditi moramo Mokrice, pridobiti moramo vsa dovoljenja. To se vleče predolgo. Izvajalec je že izbran, denar je zagotovljen, postopki pa še vedno stojijo. Apeliram na civilne iniciative, da gremo v korak s časom in da se ne nagaja pri tovrstnih projektih.

Vir: MMC

Celoten pogovor si lahko ogledate TUKAJ.