JERNEJ VRTOVEC: SEDAJ, KO SO NAŠE CESTE PRAZNE, JE ČAS ZA NJIHOVO POSPEŠENO OBNOVO

DELI:
30.03.2020, NSi

»Sedaj, ko so ceste in avtoceste praktično prazne, je pravi čas, da se na različnih odsekih slovenske cestne infrastrukture pospešijo dela in obnove. To je velika priložnost, da se pospeši dela oziroma za dela brez prometnih zamaškov,« je na novinarski konferenci dejal minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec.

Vrtovec je spomnil na številne sprejete vladne ukrepe in dejal, da so nujno potrebni, če želimo učinkovito zajeziti širjenje koronavirusa.

Ta čas je po njegovem tudi priložnost za pospešitev infrastrukturnih projektov, ki tečejo. Dodal je, da zadnji konec tedna DARS že opravlja dela na ljubljanski severni obvoznici proti Gorenjski. Priporočilo o delih velja tudi za DRI in ostale projekte, kjer so gradbinci že izbrani.

Na ministrstvu ob tem razmišljajo o obdobju, ko bodo omejevalni ukrepi postopoma nehali veljati oz. ko bo treba zavihati rokave in zagnati gospodarstvo. »Ob mirovanju javnega potniškega prometa se je izkazalo, kako je pomemben za delovanje države. Zato bodo investicije kot temeljno vodilo modernizacije javnega potniškega prometa nujne,« je poudaril.

Po njegovem bo treba odpraviti ozka administrativna grla, o čemer sta že razpravljala z okoljskim ministrom Andrejem Vizjakom. »Gradbinci naj ob upoštevanju vseh zaščitnih ukrepov nadaljujejo dela. To pa zato, ker je gradbeništvo panoga, ki zaradi narave projektov okreva zelo počasi in ker ima multiplikativen učinek na ostale dejavnosti in s tem na delovna mesta,« je pojasnil.

Zato bodo na ministrstvu vladi predlagali ohranitev obstoječih projektov in povečanje obsega investicijskega vzdrževanja v cestno in železniško infrastrukturo, ki so bili pred izbruhom epidemije načrtovani v proračunih za letos in za prihodnje leto.

https://www.facebook.com/JVrtovec/videos/871691956609166/