Jernej Vrtovec: S preiskovalno komisijo bomo odgovorne soočili z nepravilnostmi pri delovanju slabe banke

DELI:
08.10.2019, NSi

»Tudi tiste, ki so bili zelo odgovorni za izpeljavo določenih postopkov in so nosili velika bremena, je v zelo kratkem času zapustil spomin. Kot kaže, pod težo lastnih bremen preteklosti,« je v oddajah Odmevi in 24ur Zvečer povedal poslanec Jernej Vrtovec. Predsednik preiskovalne komisije za ugotavljanje zlorab v DUTB-ju je v oddajah spregovoril o prvih javnih pričanjih pred preiskovalno komisijo in o načrtih, ki jih komisija ima.

»Nimamo lisic, da bi jih vklenili in ne biča in nobenega represivnega orodja za to, kot le to, da vztrajamo, jih soočamo z dokumentacijo. Na koncu pa, če bo potrebno in na podlagi današnjih zaslišanj že ugotavljamo, da to bo potrebno, vlagamo tudi kazenske ovadbe in organom pregona predočimo to dokumentacijo in tudi vse, kar je bilo na zaslišanju,« je povedal poslanec NSi.

Poudaril je, da je preiskovalna komisija zelo enotna. »Tvorno sodelujemo in se vsem članom preiskovalne komisije ter političnim strankam tudi zahvaljujem za to voljo, ki jo izkazujejo ter tudi strokovnim sodelavcem preiskovalne komisije, ki vsak dan pregledujejo na 10.000 dokumentov, da lahko potem pokažemo prvotno realno sliko,« je dejal Vrtovec in dodal, da komisije politikanstvo ne zanima.

Obljubil je, da se bo komisija tudi v nadaljnje trudila, da tistim, ki so poskrbeli za bančne malverzacije, stopi na prste. »Prišli bomo do dna tej zadevi glede prenosa terjatev, kajti imamo tudi utemeljen sum, da nekatera »posvečeni« dolgovi niso bili preneseni na DUTB, čeprav bi tja morali biti preneseni, in dogajali so se tudi drugi konflikti interesov in določeni pritiski,« je še povedal poslanec NSi.