Jernej Vrtovec: Presekajmo apetite politike z umikom države iz gospodarstva

DELI:
08.11.2019, NSi

»Dokler bomo imeli podjetja v državni lasti, do tedaj bo vsakokratna vladajoča politika hotela imeti svoje ljudi na določenih položajih in skrbeti za denarni tok. Petrol ima 5 milijard evrov denarnega toka in verjemite, da je apetitov po temu, kdo bi lahko zasedel določene položaje, bil dobavitelj za določene stvari in tako naprej, tudi v politiki zelo veliko. Ključno je, je da naredimo razmislek o tem, na kakšen način se lahko država umakne iz lastništva v teh podjetjih, kajti potem bodo tudi apetiti nižji in bodo podjetja popolnoma razbremenjena,« je v oddaji 24ur zvečer povedal Jernej Vrtovec.

V nadaljevanju je spregovoril o nujni seji Komisije za nadzor javnih financ, ki smo jo zahtevali v NSi zaradi čudnega in nenavadnega korporativnega upravljanja državnih podjetij. »Prva nadzornica Petrola je odgovorila na vsa poslanska vprašanja, ampak nič ni tako obremenjujočega, da bi lahko bili po tej nujni seji poslanci mirni in bi lahko rekli, vse je v redu. Imam občutek, da še vedno plavamo v temi in da dejanskih razlogov za odhod uprave Petrola gospa ni povedala, pa bi jih morala. Če pa je vse to, kar je povedala, razlog za to, da je uprava Petrola morala oditi, potem sem zaskrbljen, saj je šlo za prekomeren in nesorazmeren poseg nadzornega sveta,« je v oddaji 24ur zvečer povedal poslanec Jernej Vrtovec.

Dodal je, da so razlogi brez pravih številk, nobenih tehtnih odločitev. »Po mojem trdnem prepričanju se zaradi nestrinjanja v strategiji še ne odpokliče celotne uprave. Če je šlo za tak poseg, da mora uprava oditi zaradi neujemanja s strategijo, zakaj se potem daje upravi še odpravnino skoraj v višini en milijon evrov,« je dejal poslanec NSi.

Izpostavil je, da če je šef uprave Petrola naredil kaj narobe, naj kazensko in odškodninsko odgovarja ter ponovil, da se zdi, da nadzorni svet nima nobenega podatka o napakah.

Celoten nastop Jerneja Vrtovca v oddaji 24ur zvečer si lahko ogledate TUKAJ.