Jernej Vrtovec predsedniku vlade: Kako bo vlada ukrepala na napovedi o postavitvi ograje na zahodni meji?

DELI:
09.07.2019, NSi

»Zakaj je Republika Slovenija sama dala pobudo za skupne policijske patrulje, če verjamemo notranjemu ministru, da mi dobro varujemo svojo mejo s Hrvaško? In še pomembnejše vprašanje: kako bo vlada ukrepala na napovedi ministra za notranje zadeve Italije Salvinija, da bo Italija postavila ograje na naši zahodni meji? Kako bo vlada ukrepala, da našega okna v svet, pogleda na zahod, ne bo delila ograja?« je v poslanskem vprašanju predsedniku vlade vprašal poslanec NSi Jernej Vrtovec.

Prepričan je namreč, da kjer je na oblasti skrajnost, lahko prihaja tudi do iracionalnih idej. Primorcem po njegovih besedah, ni vseeno glede napovedi o zapiranju zahodne meje.

»Drži dejstvo, da so skupne patrulje z drugimi okoliškimi državami, ampak dejstvo je tudi, da so skupne patrulje Slovenija-Italija nastale na našo pobudo. Zunanji minister je v Bruslju dejal, da bomo na ta način zgradili določeno zaupanje z Italijo. Jaz pa mislim, da lahko tudi na kakšen drug način gradimo zaupanje z Italijo, ne pa da mi predlagamo skupne patrulje,« je bil jasen poslanec NSi.

Vprašal se je, zakaj obstajajo mešane patrulje na zahodni meji, če pa notranji minister zatrjuje, da dobro obvladujemo situacijo na južni meji. »To je enako, kot da bi vratarja postavili ne v gol, ampak za gol, pa bi ob tem pričakovali, da bo učinkovito branil svojo mrežo. Mešane patrulje so tako naše priznanje, da stvari na južni meji niso pod nadzorom. Ob tem pa so še povod notranjemu ministru Italije, da te patrulje nekje oktobra meseca oceni kot neučinkovite in bo na meji potrebno zgraditi nekakšno ograjo,« je dejal Jernej Vrtovec.

Celotno poslansko vprašanje in odgovor predsednika vlade si lahko preberete TUKAJ.