Jernej Vrtovec predsedniku vlade: Je Slovenija pripravljena na novo krizo?

DELI:
19.03.2018, NSi

Poslanec NSi Jernej Vrtovec je na seji Državnega zbora predsedniku vlade zastavil vprašanje o izzivih naše prihodnosti. V začetku je poslanec NSi opozoril, da kljub obdobju gospodarske rasti ljudje tega ne občutijo. »Plače so v primerjavi z drugimi državami EU nizke, pokojnine so še vedno prenizke, zdravstvo je v razsulu, poslovno okolje je okorno, 8000 mladih se vsako leto izseli in išče svoje priložnosti drugje« je na ključne težave naše države opozoril Jernej Vrtovec.

Socialno šibki si ne morejo privoščiti zdravstvene oskrbe

Posebej je izpostavil področje zdravstva: »Čakalne dobe so se v tem mandatu podvojile, ali je to pravično in pošteno?« Poslanec NSi je ponovil, da podpiramo javno zdravstvo, ob tem pa tudi opozoril, da je zdravstvo pod to vlado, najmanj pošteno do socialno šibkih: »Tisti, ki imajo denar, lahko plačajo in gredo k zasebniku. Tisti, ki so socialno šibki, pa si tega ne morejo privoščiti.« Obdobje te vlade je zaradi tega na področju zdravstva obdobje zamujenih priložnosti.

Poslanec NSi je opozoril tudi na stanje na globalni ravni: »Tudi na mednarodnih trgih se dogajajo pretresi, dogaja se trgovinska vojna, v ZDA so borze tako rekoč že v upadanju, lahko pride tudi do nove gospodarske in ekonomske krize.« Jernej Vrtovec je na Mira Cerarja naslovil pomembno vprašanje: »Kako je Slovenija pripravljena na to ključno obdobje, na obdobje morebitne nove gospodarske in ekonomske krize, kakšni so bili ukrepi te Vlade?«

V nadaljevanju je Jernej Vrtovec izpostavil tudi problematiko izplačil Nove Ljubljanske banke hrvaškim bankam: »Zanima me, kako gledate na ta izziv NLB v luči privatizacije ter ali je vlada vedela za rubeže s strani Hrvaške«? Žal predsednik vlade na vprašanja poslanca Nove Slovenije ni podal konkretnih odgovorov.

Celotno poslansko vprašanje si lahko preberete TUKAJ.