JERNEJ VRTOVEC: OBNOVITVENA DELA NA AVTOCESTAH BODO LETOS IZVEN TURISTIČNE SEZONE

DELI:
03.07.2020, NSi

Urediti želimo železniško infrastrukturo, da se izognemo gneči

»Če želimo slediti trendom zelenega dogovora, moramo imeti boljše železniške povezave. Ravno zato, ker nimamo urejene železniške infrastrukture, se ljudje odločajo za vožnjo z avtomobili in besni ostajajo v gneči. Zato bomo z zaporo karavanškega predora pospešeno obnavljali gorenjsko železniško progo. To je edinstvena priložnost za obnovo te železniške proge,« je dejal minister za infrastrukturo.

Izpostavil je tudi regionalne železniške povezave, proti Domžalam, Kamniku, Vrhniki in Grosupljem. »Absolutno je pomembno, da zmanjšamo pritisk avtomobilov na samo Ljubljano. Če želimo zmanjšati gnečo, pa moramo zelo pohitriti umeščanje teh regionalnih prog v prostor. DRI-ju smo zato že poslali nekatere načrte za omenjene proge. Treba pa je omeniti še progo do Brnika, saj smo edina država, ki z železniško progo ne povezuje glavnega mesta z letališčem. To želimo odpraviti,« je dejal minister za infrastrukturo.

Obnovitvena dela na avtocestah bodo letos izven turistične sezone

»Na najbolj izpostavljenih odsekih avtocest proti Gorenjski in Primorski del v času poletja ne bo. Dela se bodo nadaljevala od 1. septembra naprej. Nujna vzdrževalna dela se bodo izvajala tudi ponoči. S tem želimo zagotoviti pretočnost. Naši državljani in turisti kupijo vinjeto, zato je prav, da imajo v času, ko se vozijo na dopuste, pretočne ceste, na katerih ni zastojev zaradi obnovitvenih del,« je dejal Jernej Vrtovec.

Poudaril je tudi, da bo ministrstvo želi spremeniti pravilnike, po katerih bi bila tovorna vozila na plinski pogon za eno leto oproščena plačila cestnine. »Spodbujati želimo čistejši transport za manj izpustov toplogrednih plinov,« je bil jasen Vrtovec.

E–vinjete bodo pravičnejše in enostavnejše od sedanjega sistema

»Zakon je danes že v procesu medresorskega usklajevanja. Sistem e-vinjet pa bo vzpostavljen 1. decembra 2021. E-vinjeta bo prinesla pravičnejši in enostavnejši sistem, digitalizacija prinaša verjetno tudi cenejšo vinjeto. E-vinjeta bo veljala eno leto, ne glede na datum nakupa. Veljavnost vinjete ne bo več vezana na koledarsko leto,« je povedal minister za infrastrukturo.

Na ministrstvu uvajajo tudi brezplačne vozovnice za javni potniški promet za: upokojence, starejše od 65. let, invalide in vojne veterane. »Gre za ukrep spodbujanja javnega potniškega prometa. Za dodatne brezplačne vozovnice mestnega prometa se dogovarjamo z občinami,« je izpostavil minister za infrastrukturo in dodal, da podaljšujemo tudi veljavnost terminskih vozovnic za dijake in študente: »Čez poletje se bodo tako vozili brezplačno. Hvala prevoznikom, ki so to možnost ponudili, ter študentskim in dijaškim organizacijam za dogovor.«