JERNEJ VRTOVEC: OB UPORABI JAVNEGA POTNIŠKEGA PROMETA UPOŠTEVAJTE NAVODILA STROKE

DELI:
08.05.2020, NSi

»Epidemije še ni konec, ni še cepiva ali zdravila. Zato bo pri uporabi javnega potniškega prometa treba upoštevati navodila zdravstvene stroke. Ukrepi bodo varovali pred virusom, hkrati pa bodo življenjski za izvajalce potniškega prometa. Zdravje potnikov in voznikov je na prvem mestu, izvajalci pa morajo imeti realne in izvedljive pogoje,« je na vladni novinarski konferenci opomnil minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec.

Pojasnil je, da bodo za zaščito potnikov predvidene fizične pregrade, ki bodo varovale voznike pred okužbo, oprema pa bo morala biti homologirana, zato je predvideno prehodno obdobje, ko bodo potniki na avtobus vstopali samo pri zadnjih vratih, da ne bo stika med voznikom in potniki. V avtobusih, kjer ne bo zagotovljena fizična ločitev, pa bo morala biti zagotovljena razdalja 1,5 metra. Priporočena je tudi razdalja 1,5 metra med potniki. Vsi potniki bodo morali uporabljati masko. Vozila bo treba na koncu vožnje/proge prezračiti in razkužiti vse površine. Na avtobusih bo moralo biti nameščeno razkužilo, ki ga bodo morali potniki uporabiti ob vstopu in izstopu.

“Marsikdo je v času prekinitve javnega potniškega prometa uporabljal trajnostne oblike mobilnosti, kot sta hoja ali kolesarjenje. Spodbujamo vse, da zaradi odgovornega ravnanja do okolja in zdravega življenjskega sloga to prakso nadaljujete,” je še opomnil Vrtovec.

O omenjeni tematiki je minister za infrastrukturo spregovoril tudi v oddaji 24 ur zvečer. Kaj je povedal, si lahko ogledate v spodnjem videu.

Javni potniški promet

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec: Krizne ukrepe v javnem potniškem prometu sproščamo pod pogoji, ki jih predlaga NIJZ. Praksa bo pokazala, ali je odprava ukrepov ustrezna in kakšne bodo morebitne dodatne prilagoditve, da bomo imeli varen javni promet.

Objavil/a NSi dne Petek, 08. maj 2020