JERNEJ VRTOVEC O VIŠJIH NETO PLAČAH: LJUDJE POTREBUJEJO PRILOŽNOST

DELI:
17.03.2022, NSi

Minister Jernej Vrtovec je v sinočnjem soočenju predstavil vizijo NSi za boljšo Slovenijo in komentiral aktualno dogajanje v Ukrajini. »Ti časi terjajo pogumne ter odločne poteze in ministri NSi to počnemo vse od izbruha krize,« je poudaril minister in dodal:

»Slovenija je solidarna in stoji z Ukrajino. Dajemo jim upanje za evropsko perspektivo. Sprejemamo begunce, smo solidarni in pošiljamo vojaško, humanitarno in medicinsko opremo. Tudi na področju infrastrukture smo sprejeli kar nekaj ukrepov kot na primer brezplačen javni potniški promet za begunce, oprostitev plačevanja cestnine na slovenskem avtocestnem križu. Slovenija je s tovrstnimi odločnimi potezami postala tudi pomemben geopolitičen igralec. Vojno v Ukrajini želimo čim prej prekiniti.«

Ljudje potrebujejo priložnost

Debata je v nadaljevanju tekla o sprejemu zakona o dohodnini, ki v mnogih pogledih prinaša veliko dobrega za vsakega prebivalca Slovenije. Ekipa NSi je v svojih prizadevanjih za višje plače pripravila tudi izjemno uspešno akcijo, ki jo je v samo treh tednih podprlo 25.000 ljudi. »NSi je v zadnjih treh letih naredila veliko, da se sprejme ta zakon. Denar pa se bo v državno blagajno povrnil s pomočjo večje potrošnje. S tem, ko bodo imeli ljudje višje plače, bodo lahko več potrošili in tako se bo dvignila blaginja našim državljanom. Ljudje si zaslužijo dostojno življenje in s tem zakonom jim omogočamo prav to. Ljudje potrebujejo priložnost,« je povedal Jernej Vrtovec.

Pomoč ob energetski krizi prišla pravočasno

Minister Vrtovec je komentiral tudi ukrepanje vlade v času energetske krize. »Pomoč je prišla pravočasno. Najprej smo poskrbeli za upokojence. Potem smo uskladili minimalno plačo, ki je bila v skladu z višino življenjskih standardov. Te dni dobivajo ljudje za polovico nižje položnice za elektriko. Prihaja pa tudi energetski vavčer za 700.000 ljudi, torej za najbolj obremenjene in ogrožene. Vlada med tem, ko ukrepa, ni malenkostna, ampak se resnično zavedamo položaja ljudi in s temi ukrepi za zajezitev krize želimo ljudem dali vedeti, da niso sami. Ključen izziv prihodnosti, ki nas čaka, je gradnja energetske neodvisnosti in vlaganje v obnovljive vire energije in v jedrsko energijo,« je poudaril minister Vrtovec.

Ključno je, da imamo v prihodnosti razvojno naravnano vlado

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je povedal, da se je v zadnjih dveh letih veliko vlagalo v številne infrastrukturne projekte. » Denar iz proračuna za infrastrukturne projekte, ki imajo multiplikativni učinek na celotno slovensko gospodarstvo, je porok dolgoročnega razvoja Slovenije. Danes se gradi toliko, kot se ni še nikoli. To pomeni, da se bo ta denar multipliciral še v nadaljnjih letih. Verjamem, da je bila ta odločitev vlade z močnimi proračuni v kriznih časih tisti  vzvod, ki bo tej državi tudi v prihodnosti zagotovil rast,« je poudaril Vrtovec.

Čas za pogumne odločitve

»V naslednjem obdobju je ključno, da imamo razvojno vlado, v katero bo vključena NSi. Potrebujemo Slovenijo, ki zmore več, ki je pogumna in odločna – boljše plače za vse in nenazadnje tudi dvig vsesplošne blaginje za vse prebivalce. Pred nami so časi za pogumne odločitve. Moramo se zavedati, da zmoremo,« je še dodal Vrtovec.