Jernej Vrtovec o UKC in zdravstvu: To jabolko je tako gnilo, da ga zgolj z obrezovanjem ne bomo mogli popraviti

DELITE TA
PRISPEVEK
09.09.2015, NSi

slovenija 09.07.2015, Jernej Vrtovec, poslanec, NSi, foto: Anze Petkovsek“Da je ministrstvo za zdravstvo o primeru Radan izvedelo iz medijev, kaže, da imamo učinkovite medije, ampak katastrofalen in gnil sistem,” je na nujni seji odbora za zdravstvo o razmerah v UKC Ljubljana povedal poslanec NSi Jernej Vrtovec. “Primer Radan in otroška srčna kirurgija sta odkrili vrh gnilega sistema, o katerem govorimo že dolgo časa, postopki za spremembo sistema pa ostajajo na ničti točki,” je poudaril Vrtovec.

“Vsa beda, ki se je zgodila s primerom Radan, da ne govorimo o korupciji, klientelizmu, se je dogajala pod vašim vodstvom. Nekdo bo moral za to tudi odgovarjati. Spremeniti je treba sistem, a za to pa je odgovorna Vlada RS in pristojno ministrstvo za zdravstvo,” je na seji odbora za zdravstvo, na kateri pa kljub vabilu ni bilo ministrice za zdravstvo Milojke Kolar Celarc, še poudaril Vrtovec.

Zaupanje v institucijo, kot je UKC LJ, je po besedah Vrtovca ena ključnih stvari. “Če tega zaupanja ni, boste izgubili paciente. Dolgoročno tovrsten način delovanja ni vzdržen,” je prepričan Vrtovec. “Glede na vse afere v preteklosti, bi vas moralo biti sram,” ja zatrdil poslanec NSi.

Imenovanje Andreja Baričiča je bila napaka. “Če vas ni sram, je nekaj zelo narobe. Ne z nami in ne z novinarji, ampak z vami,” je povedal Vrtovec. “Ne morajo biti novinarji krivci, če odkrivajo nepravilnosti. Javna podoba direktorja UKC LJ je hkrati podoba institucije. Če boste želeli spremeniti javno podobo UKC LJ, boste morali tudi spremeniti svojo lastno podobo in odnos do novinarjev,” je dodal Vrtovec.

“Svet UKC, trdijo predstavniki vlade, je odgovoren za to, kdo postane direktor. To drži. Ampak kdo sestavlja svet UKC? Vlada je odgovorna, kdo je direktor UKC, zato ne gre prelagati odgoovrnosti na svet zavoda, saj vi imenujete svet,” je poslanec NSi Vrtovec povedal na nujni seji za zdravstvo. “Ne moti me, če ima nekdo velika podjetja in je na pošten način uspešen posameznik, moti pa me, če ima ta oseba načeto integriteto in ni pripravljena sodelovati z javnostjo,” je v razpravi še poudaril poslanec NSi, ki verjame, da pri zdajšnjem v.d. direktorja UKC obstajajo sumi klientelizma in korupcije.

“V zdravstvu obstaja določena klientela. Fantje, ki se dogovorijo, kdo bo prevzel določeno funkcijo, in kako bodo stvari potekale. In tega nihče ne zanika. Gospod Baričič, kako boste povrnili zaupanje v UKC LJ? To so mednarodni škandali. V tujini bi bila tovrstna ustanova pred zaprtjem. UKC LJ je treba razbiti do temeljev in institucijo popolnoma na novo postaviti. To jabolko je tako gnilo, da ga zgolj z obrezovanjem ne bomo mogli popraviti,” je še povedal poslanec NSi Jernej Vrtovec.