Jernej Vrtovec o rešitvah za zdravstveni sistem: Odpravimo monopol ZZZS in sprostimo konkurenčnost

DELI:
14.05.2019, NSi

»Razumem zdravnike, ker sem jim prisluhnil. Delajo v nemogočih razmerah, te pa se ne bodo uredile, dokler ne bomo šli v korenite spremembe zdravstvenega sistema,« je v oddaji Studio City povedal poslanec NSi Jernej Vrtovec.

Opozoril je tudi na dejstvo, da je družinska medicina zelo nepopularna za specializacijo, saj se vedno manj mladih zdravnikov na Medicinski fakulteti odloča za tovrstno specializacijo. »Moramo globlje pogledati, zakaj se mladi zdravniki ne odločajo za to specializacijo in poiskati izvor,« je prepričan poslanec NSi.

Rešitve znotraj sistema ne prinesejo sprememb

Izrazil je mnenje, da bo potrebno v zdravstvenem sistemu narediti spremembe. »Če bomo iskali rešitve le znotraj sistema zdravstva, ki ga danes poznamo, potem bomo le hodili okrog vrele kaše in se ne bo nič spremenilo. Potrebno je zagristi in narediti celovite ukrepe. Odpraviti je potrebno monopol ZZZS-ja in sprostiti konkurenčnost, da se bomo davkoplačevalci, ki plačujemo zdravstveni sistem, sami odločali, pri kom želimo biti zavarovani,« je poudaril in dodal:

»Želim si, da posameznik, ki plačuje svoj prispevek v zdravstveno blagajno, sam odloča o tem, kje bo zavarovan, da sam odloča, kakšne storitve bo dobil in na kakšen način bo tudi prišel do teh storitev.«

300 milijonov dobička lahko bolje izkoristimo

Rešitev vidi predvsem v tem, da se sprosti kapacitete privatnega zdravstva. »Zdajšnji sistem je najbolj krivičen do najšibkejših. Mnogi si lahko privoščimo, če ne dobimo v okviru državnega zdravstva v roku pol leta določene storitve, da gremo k privatniku in plačamo, a mnogi, ki imajo minimalno plačo, tega ne morejo narediti. Zaradi tega moramo sprostiti kapacitete, saj je denarja v zdravstvu dovolj. Samo ZZZS posluje s 300 milijonov evrov plusa. Ta trenutek lahko ta denar boljše unovčimo,« je prepričan Jernej Vrtovec.

Poslanec NSi je na primeru zobozdravstva pokazal, kakšno bo stanje slovenskega zdravstvenega sistema, če se nič ne spremeni. »Stanje v zobozdravstvu je odraz tega, kako bo, če bo zdravstveni sistem še vedno pod monopolom ZZZS-ja, kot ga poznamo danes. V NSi imamo rešitev. Če nekdo plačuje zavarovanje, mora imeti vse možnosti, da dobi zobozdravstvene storitve zastonj tudi pri privatnih zdravnikih. Kdo meni popravi zobovje, je vseeno, važno, da imam zobovje dobro urejeno,« je še poudaril Vrtovec.