JERNEJ VRTOVEC O NIŽJI OBDAVČITVI: ZADOVOLJNI SMO, DA JE KOALICIJA PRISLUHNILA NSi IN DA BODO LJUDJE ZATO LAŽJE ŽIVELI

DELI:
17.11.2022, NSi

Kot je dejal poslanec Vrtovec se v NSi z davčno politiko vlade in dodatnimi davčnimi obremenitvami nikakor ne strinjamo. »Zaradi tega smo tudi v NSi vložili sami svoje zakonodajne pobude in s tem hoteli preprečiti vladi, da bi šla naprej v svoji nameri po višjih davčnih bremenih. Najprej smo vložili posvetovalni referendum na svoj zakon. Naredili smo vse, kar je v naši moči, da davkoplačevalci v teh kriznih časih ne bi na tako grob način občutili visokih davkov,« je pojasnil in dodal:

»Danes je treba ljudem v tej energetski in finančni krizi pomagati na različne načine. Prisluhnili smo tudi gospodarstvu, ki na to opozarja. Včeraj na odboru lahko rečem, da smo bili kar zadovoljni, da je koalicija prisluhnila modrosti Nove Slovenije in tudi hkrati gospodarstvu. Kar se tiče normirancev, samostojnih podjetnikov, smo včeraj ubranili dosedanjo ureditev in pričakujemo, da bo to sprejeto tudi danes na seji državnega zbora.«

V NSi smo ubranili nižjo obdavčitev podjetnikov in povečali olajšave za vzdrževane družinske člane

Jernej Vrtovec je spomnil, da glede zaslužkov do pet tisoč evrov in tudi za večino popoldanskih S.P.-jev ureditev ostaja bolj ali manj enaka kot do sedaj. »Pomemben mejnik pa smo včeraj dosegli z amandmajem, da v teh kriznih časih z dodatno splošno olajšavo pomagamo tudi družinam. Pomagali smo tudi mladim do 29. leta z dodatno davčno olajšavo, ki ga je podprla tudi poslanska skupina SDS,« je pojasnil poslanec NSi in dodal, da je kritična točka davčne politike Golobove vlade previsoka obdavčitev najbolj produktivnih ljudi. »V Nemčiji so za 10 milijard evrov najproduktivnejše razbremenili, zlasti sedaj v kriznih časih,« je še pojasnil Vrtovec.

Poudarjamo, da smo v NSi zagovorniki stimulativne davčne politike. Zavedamo se, da nižji davki pomenijo večje vložke v investicije, hkrati pa razbremenijo prebivalstvo. S tem bomo ljudem še dodatno pomagali tudi v času energetske krize in draginje.

Na včerajšnjem odboru za finance so poslanci tako sprejeli predlog NSi, da se:

– za 7,5 odstotkov dvigne olajšave za vzdrževane družinske člane,
– premakne mejo prihodkov, do katerih se ohrani upoštevanje normiranih odhodkov v višini 80 odstotkov prihodkov, na 50.000 evrov (vladni predlog je bil 35.000 evrov) in
– ne sprejme dodatnih napovedanih obremenitev za popoldanske samostojne podjetnike.