Jernej Vrtovec: Nujno potrebujemo specializirano sodišče za pregon gospodarskega in bančnega kriminala

DELI:
21.02.2019, NSi

V oddaji Sredin gost je nastopil poslanec NSi Jernej Vrtovec, ki je spregovoril predvsem o pripravah na začetek parlamentarne preiskave o slabi banki ter o aktualnih političnih zadevah.

»V Sloveniji je postalo že pravilo, da se pri bankah dogajajo malverzacije in da zanje kot po pravilu nihče ne odgovarja. Predvsem pri bančni luknji je tako, pa smo davkoplačevalci za sanacijo te luknje morali nameniti 5 milijard evrov. Do sedaj sta obsojeni dve osebi, pri vseh ostalih pa ni sodnega epiloga ali pa so zadeve že zastarale. Dogaja pa se še to, da trenutno dobivamo še novo luknjo pri delovanju slabe banke,« je povedal poslanec NSi.

Slaba banka po njegovem mnenju ni upravičila svojega poslanstva, saj zelo širokogrudno prodaja terjatve tudi tistim, ki so bili prvotni dolžniki. Ali pa terjatve prvotni dolžniki kupujejo od tujih skladov, ki jim jih je prodala slaba banka.

»Da temu naredimo konec, potrebujemo močno delovanje pravne države. Policija in tožilstvo korektno opravljajo delo na področju bančne kriminalitete in na to vse izročijo sodiščem. Problem pa na koncu nastane v sodnih postopkih, saj se potem večina osumljenih na področju bančnega kriminala tudi izmuzne roki pravice. Zato je ključno, da ustanovimo specializirano sodišče za pregon gospodarskega in bančnega kriminala. Sodnikom na žalost zmanjka znanja za sojenje v takih primerih,« je prepričan Vrtovec.

Spregovorila je tudi o evropskih volitvah, povezovanju z drugimi strankami na desnem polu, o podpori procesu odkrivanja spolnih zlorab v Cerkvi ter o pomanjkanju konkretnih ukrepov vlade na področju zdravstva in gospodarstva.

Celotno oddajo si lahko ogledate TUKAJ.