Jernej Vrtovec notranji ministrici: Ali je vlada pripravljena na bistveno večji val beguncev?

DELITE TA
PRISPEVEK
21.09.2015, NSi

slovenija 09.07.2015, Jernej Vrtovec, poslanec, NSi, foto: Anze PetkovsekPoslanec NSi Jernej Vrtovec je v okviru redne septembrske seje Državnega zbora RS zastavil več vprašanj ministrici za notranje zadeve Vesni Györkös Žnidar o aktualni begunski krizi.

V nadaljevanju objavljamo vprašanja poslanca NSi Jerneja Vrtovca:

“Priča smo največji migrantski krizi od konca druge svetovne vojne. Z njo se sooča tudi Slovenija, ki je konec prejšnjega tedna ubrala edino pravilno pot, in to je pravno pot. Na ta način je Slovenija zavarovala zunanjo mejo EU oziroma tako imenovano šengensko območje. Na tem mestu čestitam vladi za modro odločitev, s katero so bili obranjeni temelji EU, katere smo leta 2004 izglasovali na referendumu. Čestitke tudi humanitarnim organizacijam, kajti ta kriza je tudi humanitarna kriza. Na drugi strani tudi čestitke policiji, ki je pokazala veliko mero dobronamernosti in humanitarnosti.

Na tem mestu pa bi še vedno rad izpostavil vprašanje pripravljenosti Vlade RS. V Slovenijo je vstopilo okoli 2.700 migrantov. Sprašujem se, kaj bi bilo, če bi se vseh 20 tisoč migrantov s Hrvaške zgrnilo na mejo s Slovenijo? Ali bi bila vlada v tem primeru pripravljena v tolikšni meri kot je bila do sedaj? Ali ste razmišljali o tem, da bi prosili enote Frontex za pomoč pri varovanju šengenske meje? Hkrati vam priporočam, da se v kriznih situacijah večkrat pojavite v javnosti, ki želi biti informirana o varnostnih razmerah.

Kako boste postopali glede Hrvaške, ki je evidentno kršila vse sporazume? Kakšne sankcije bomo predlagali, saj je bila ogrožena tudi varnost Slovenije. Ključno je, ali smo v nadaljevanju pripravljeni na bistveno večji begunski val?

Hkrati me zanima še, ali so bili policisti, ki so branili šengen, resnično 20 ur brez hrane, da niso imeli obroka? Kako je bilo s pijačo, zakaj se je to zgodilo? Ali lahko demantirate takšne navedbe policijskih sindikatov? Če takšne navedbe držijo, to ni dobro za nadaljnje branjenje šengna. Ko se boste borili za razrez proračuna, vam priporočam, da postopate odgovorno in kot ministrica zagotovitve policiji dostojno delo.”