JERNEJ VRTOVEC: NE SMEMO DOPUSTITI, DA RUSIJA POSTANE VOJAŠKA GROŽNJA EU

DELI:
07.03.2023, NSi

Odbor državnega zbora za zunanjo politiko je obravnaval predlog, da Slovenija uvrsti Rusijo med države, ki podpirajo terorizem. Podobno resolucijo je novembra lani že sprejel Evropski parlament. Poslanec NSi Jernej Vrtovec je na seji dejal, da bi bilo potrebno predlog podpreti, saj je trenutna vlada pošiljala preveč dvoumnih izjav glede vojne v Ukrajini. »Na katero stran se postavlja Slovenija?« je zbrane vprašal poslanec in dejal, da je dialog z Rusijo v tem trenutku nemogoč.

»Zavedati se moramo, da je Slovenija pred tridesetimi leti doživljala enako usodo kot jo danes Ukrajina. Nezavezujočo resolucijo Sveta Evrope, ki Rusijo razglaša za državo, ki podpira terorizem, so do konca novembra 2022 sprejeli parlamenti petih držav članic EU. To so Litva, Latvija, Estonija, Češka in Poljska. Iz tega razloga se mi zdi nerazumno, da Slovenija te resolucije ne podpira,« je še opozoril poslanec NSi.

V NSi podpiramo dvotirni pristop z odločno odvračalno držo na eni in dialogom na drugi strani.

V razpravi je Vrtovec še poudaril, da Rusija predstavlja izziv našim skupnim vrednotam, saj s svojimi agresivnim vedenjem spodkopava mednarodno pravo ter ogroža stabilnost neposredne soseščine EU in Nata. »V Novi Sloveniji podpiramo dvotirni pristop z odločno odvračalno držo na eni in dialogom, ko so za to izpolnjeni pogoji, na drugi strani. Ne smemo dopustiti, da Rusija postane vojaška grožnja EU. Dokler traja okupacija Krima, so potrebne sankcije proti Rusiji. Podpiramo tudi sankcije proti Belorusiji, dokler ne bodo izvedene svobodne in pravične volitve ter spoštovanje človekovih pravic in vladavine prava,« je še povedal poslanec NSi.

Predlog, da Slovenija uvrsti Rusijo med države, ki podpirajo terorizem poslanci koalicije niso podprli in ni bil sprejet, brez glasu proti pa so bili sprejeti sklepi, v katerih OZP obsoja agresijo Rusije in pričakuje, da bo vlada Ukrajini še naprej zagotavljala ustrezno pomoč.

Foto: Matija Sušnik/Državni zbor RS