Jernej Vrtovec na odboru za finance: Besede Cerarja o etiki in standardih so v primeru SDH in DUTB prazne

DELITE TA
PRISPEVEK
13.11.2015, NSi

slovenija 09.07.2015, Jernej Vrtovec, poslanec, NSi, foto: Anze PetkovsekOdbor za finance je zavrnil predlog priporočil, ki jih je NSi skupaj z SDS in nepovezanim poslancem Bojanom Dobovškom želela predlagati vladi v zvezi s kadrovskimi spremembami v SDH in DUTB. NSi je namreč s podporo SDS in Dobovška zahtevala sklic izredne seje DZ zaradi spornega kadrovanja v SDH in DUTB.

“Zdi se, da je vlada ugrabljena s strani lobijev in omrežij, besede premiera Mira Cerarja o etiki in standardih pa so prazne,” je ponovno poudaril poslanec NSi Jernej Vrtovec.

V primeru SDH je najbolj sporen novi predsednik uprave holdinga Marko Jazbec zaradi njegove vloge v upravi NLB. Seje odbora se je udeležil tudi predsednik NS SDH Damjan Belič, ki ga je poslanec Vrtovec vprašal, na podlagi katerih poslovnih rezultatov v preteklih podjetjih ali družbah je nadzorni svet presojal poslovno odličnost novega predsednika uprave SDH Marka Jazbeca. V času, ko je bil Jazbec član uprave NLB, je namreč banka beležila izgubo. Izgubo še vedno beležijo tudi Hoteli Bernardin, ki jih je Jazbec vodil po odhodu iz NLB in preden je bil imenovan na čelo SDH. Belič poslancu Vrtovcu ni odgovoril konkretno, saj se je zgovarjal, da so pretekli poslovni rezultati Jazbeca zgolj posledica spleta okoliščin.

Poslanec NSi Jernej Vrtovec je nasprotoval tudi trditvam poslanca SMC Tilna Božiča. “Kako lahko zagovarjate človeka, ki je sedel v upravi NLB, ta pa v treh letih ni vložila nobene odškodninske tožbe zoper nekdanje vodilne v NLB, ki so z neodgovornim deljenjem kreditov skopali bančno luknjo?” je dejal Vrtovec.

V NSi pod vprašaj postavljamo tudi imenovanje nadzornikov SDH, sporna se nam zdi zlasti Barbara Smolnikar, predsednica uprave zavarovalnice NLB Vita. V DUTB pa opozarjamo predvsem na nekdanjega prvega nadzornika NLB Marka Simonetija, ki je zdaj predsednik upravnega odbora. Simoneti je namreč v času, ko je predsedoval nadzornemu svetu NLB, imenoval v upravo NLB prav Marka Jazbeca.

Izredna seja DZ, ki jo je zahtevala NSi, podpise za sklic pa so dali še v stranki SDS in nepovezani poslanec Bojan Dobovšek, bo v petek 20. novembra.

Več o vsebini zahteve NSi za sklic izredne seje DZ si lahko preberete TUKAJ.