Jernej Vrtovec na nujni seji o begunski krizi: Ali je Slovenija pripravljena na prihod več tisoč migrantov?

DELITE TA
PRISPEVEK
01.09.2015, NSi

JVrtovec_2014NKDanes je na zahtevo Poslanske skupine NSi v Državnem zboru potekala nujna skupna seja odbora za zadeve EU in odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo, ki je bila posvečena begunski krizi oz. pripravljenosti Sloveniji na val beguncev, ki k nam prihajajo z balkanskega polotoka.

Kot je uvodoma dejal Jernej Vrtovec, ki je predstavil zahtevo NSi, se Evropa se ta trenutek sooča z največjo begunsko krizo po drugi svetovni vojni. »Gre za ključen problem EU, ki obstaja že dolgo, a smo ga v Evropi predolgo zanemarjali. Statistični podatki kažejo, da ljudje svoje domove večinsko zapuščajo zaradi vojnih razmer ali nestabilne politične situacije. Nihče namreč ne bi zapustil svojega doma, če bi se doma počutil varnega. V državah, kjer potekajo spopadi, kjer država praktično ne deluje, kjer ni zagotovljene varnosti za dostojno življenje in kjer se ljudje upravičeno bojijo za golo preživetje.«

Poslanec NSi je dejal, da mora EU, skupaj z Združenimi narodi, k vprašanju priseljevanja beguncev pristopiti celostno, rešitve pa je vedno treba iskati tam, kjer težave nastajajo – predvsem v kriznih žariščih. Izpostavil je zlasti problem širjenja t.i. islamske države, ki s terorjem, ki ga seje me ljudmi le-te sili v begunstvo.

Pojasnil je tudi namen sklica današnje seje.  Poslanci želimo pridobiti predvsem informacijo o tem, ali in kako je Slovenija pripravljena na prihod tudi več tisoč migrantov. Glede na to, da Madžarska z ograjo zapira svojo južno mejo, je upravičeno pričakovati, da se bo val beguncev preusmeril na mejo s Slovenijo. Zato potrebujemo odgovore na naslednja vprašanja: Kakšne so nastanitvene kapacitete in zdravstvena oskrba, kakšna je ocena varnostnega tveganja, kako so na prihod migrantov pripravljene občine oz. lokalne skupnosti, kako se bodo reševale težave v zvezi s statusi migrantov, itd.,« je dejal.

Jernej Vrtovec je bil kritičen tudi do Kontingentnega načrta RS za zagotovitev nastanitve in oskrbe v primeru povečanja števila prosilcev za mednarodno zaščito, ki ga je pripravila slovenska vlada. »Načrt predvideva rešitve ob prihodu le nekaj sto beguncev. Kaj boste storili, če se zgodi, da bo v Slovenijo v enem dnevu prišlo tisoč ljudi ali več, kot je bilo to danes na primer v Budimpešti, kjer so migranti dobesedno preplavili glavno železniško postajo,« je predstavnike vlade vprašal poslanec NSi. Konkretnega odgovora od predstavnikov vlade žal ni dobil.

V zaključku seje so poslanci sprejeli še tri sklepe, ki jih je članom odborov predlagala poslanska skupina NSi:

  1. Odbor za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo se je seznanil s pripravljenostjo Republike Slovenije na morebiten prihod večjega števila migrantov.
  1. Odbor za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo se je seznanil z oceno varnostnega tveganja.
  1. Odbor za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo predlaga, da Republika Slovenija migrantsko krizo obravnava kot humanitarno krizo in v vseh postopkih ravna skladno z načelom solidarnosti.