JERNEJ VRTOVEC: IZKORISTITI MORAMO PREDNOSTI LUKE KOPER

DELI:
23.06.2020, NSi

»Bistveno je, da pospešimo gradbeništvo, ki ima velike multiplikativne učinke na slovensko ekonomijo ter da delo na ta način ostane znotraj Evropske unije. Tako bo tudi naše gospodarstvo lahko imelo od tega čim več,« je v oddaji Studio City dejal minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec. Dodal je, da je pomembno tudi to, da se investicije na ozemlju Evropske unije vršijo v skladu z določenimi evropskimi smernicami, ki so bile sprejete. Te določajo, koliko mora biti odstotek podizvajalcev, kje se nabavlja material ter spoštovanje socialnih komponent in delovnopravne zakonodaje.

Komentiral je tudi ugibanja, da bi družba 2TDK lahko razveljavila razpis za dela na projektu 2. tir, kar bi lahko projekt zavleklo za dodatnih 5 mesecev. »To je stvar 2TDK, nadzornega sveta in uprave družbe, ki je zadolžena za to, da vodi ta projekt korektno in jaz verjamem, da bo ta projekt izveden v skladu tudi z veljavno časovnico. Pomembno pa je tudi, da ne smemo priti v določeno fazo, ko bi zaradi drugega vala koronavirusa in epidemije, zaustavili ta projekt, kajti potem res izgubimo vsa sredstva in vso legitimnost,« je poudaril minister za infrastrukturo.

Ob koncu pogovora se je zavzel za to, da moramo izkoriščati prednost Luke Koper, ki je predvsem v njeni geografski legi. »Upam, da Madžari ne bodo vseh svojih tovornih poti preusmerili v luko Trst, ampak da bodo še naprej uporabljali Luko Koper. Jaz se bom za to vsekakor trudil. Gre namreč za naše sosednje države in kakorkoli obračate, gre za naš interes. Zato vabim Madžare, Čehe, Slovake, Avstrijce in Poljake, da uporabljajo Luko Koper za njihovo primarno luko,« je še izpostavil Jernej Vrtovec.