JERNEJ VRTOVEC: GRADBENE PROJEKTE, KI STOJIJO, JE POTREBNO ČIM PREJ ZAGNATI

DELI:
15.04.2020, NSi

»Elektrika se je na položnicah pocenila za več kot 20 odstotkov. Ne moremo pa primerjati zadnje položnice s prejšnjim mesecem, saj je večina gospodinjstev v zadnjem mesecu porabila več električne energije, ker so bili ljudje doma. Cena elektrike je dejansko cenejša in to bo zagotovo veljalo do meseca maja. Ljudje imajo zato lahko skrb manj,« je v oddaji 24 ur zvečer dejal minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec.

Dodal je, da je zadovoljen, da je vladi uspelo sprejeti ta ukrep, drugače bi ljudje plačevali še veliko višje položnice. Minister za infrastrukturo se je zavzel tudi za to, da bi čim prej zagnali vse infrastrukturne projekte, ki so pripravljeni. »Ne gledamo samo na ta trenutek, ko se država ubada z zajezitvijo okužbe s koronavirusom, ampak gledamo tudi naprej, kaj bomo počeli v naslednjih letih. Projekti, ki so odprti in ki čakajo, te investicije je treba nemudoma zagnati, da bodo dejansko gradbeniki in tudi podizvajalci imeli kaj od tega,« je dejal Jernej Vrtovec.

Ob tem je pozval delodajalce, da sprejmemo vse potrebne zaščitne ukrepe. Zlasti pa je vesel, da se pospešeno izvajajo dela na avtocestnem križu. »Teh del je ta trenutek za polovico več kot pa v enakem obdobju lani in tudi je to res prvovrstna priložnost, da sedaj, ko je karantena in ko so avtoceste dejansko prazne, prikrajšamo ljudem dolge kolone v poletnih mesecih. Lahko napovem tudi začetek obnove predora Golovec ob koncu aprila namesto,« je dejal minister za infrastrukturo.

Prepričan je, da bo zaradi tega tudi po koncu koronakrize kolon manj in da bodo ljudje prej prišli iz ene točke na drugo točko. »Enak poziv kot Darsu sem dal tudi DRSI-ju, da naj se državne ceste sedaj prenovijo. Sedaj je najbolj primeren čas za to. Močan multiplikator, ki ga gradbeništvo ima, je potrebno sedaj izkoristiti in začeti z investicijami. Tudi takšni projekti, ki čakajo na okoljevarstvena dovoljenja, je prav, da se čim prej začnejo, tukaj govorim tudi o južnem delu tretje razvojne osi. Čakamo na gradbena dovoljenja že kar nekaj časa, tudi od okoljevarstvenikov pa pričakujem, da ne bodo nagajali tako močno, kot do sedaj,« je dejal Jernej Vrtovec.

Ob koncu oddaje je dodal še, da zaenkrat še vedno velja prepoved opravljanja tehničnih pregledov.