Jernej Vrtovec: Če je šlo že pri maketi vse narobe, se lahko le vprašamo, kaj nas pri projektu 2. tir še čaka

DELI:
01.03.2019, NSi

»Prav je, da se stvari razčistijo, da kriminalisti opravijo svoje delo. V NSi pričakujemo enake vatle za vse politike, ne glede na politični položaj in status v vladi,« je o aferi Maketa v oddaji Tarča povedal Jernej Vrtovec.

Poslanec NSi je izpostavil tudi ključno vprašanje, kdo v naši državi dejansko vlada in na kakšen način se vlada. »So ti, ki vladajo lobiji, različna omrežja, ki pridejo skozi določena vrata v vlado ter potem črpajo ven denar? Ob tem se mi poraja vprašanje za prihodnost: kdo bo novi minister, ki bo lahko prevzel odgovornost in delal na ministrstvu red ter znal udariti po mizi?« je vprašal Vrtovec.

Prepričan je, da je naloga premiera Marjana Šarca ta trenutek zlasti to, da umiri žogico, da pridobi zaupanja vrednega ministra, ki bo znal premikati zadeve naprej in bo na ministrstvu delal red, lobije in omrežja pa držal proč od davkoplačevalskega denarja.

Poslanec NSi je izpostavil tudi, da morajo politične stranke delovati transparentno, nezakonito delovanje pa je potrebno nemudoma obsoditi. »Nobene sence dvoma ne sme biti nad tem, ali je katera politična stranka poslovala pozitivno, negativno, zakonito, nezakonito. Če je potrebno iskati politično odgovornost skozi okvir politične preiskovalne komisije v državnem zboru, potem se lahko sprejme sklep tudi o novi preiskovalni komisiji. Imamo preiskovalne organe, imamo lahko politično odgovornost, bistveno pa je, da ljudje dobijo verodostojne podatke o temu, kaj je bilo prav in kaj ni bilo prav, naloga politike pa je, da deluje transparentno,« je zagotovil.

Jernej Vrtovec je tudi pozval vlado, da ob dobri javnomnenjski podpori, skuša spreminjati zakonodajo v smer transparentnosti in zakonitosti, predvsem na področju gradnje drugega tira. »Če je šlo že pri maketi vse tako narobe, ki je bila vredna 100 tisoč evrov, se lahko samo vprašamo, kaj še čaka davkoplačevalce pri projektu, ki je ocenjen z milijardo 400 milijonov evrov. To je odgovornost zlasti vladajoče politike,« je poudaril.

Jernej Vrtovec v oddaji Tarča

Nobene sence dvoma ne sme biti nad tem, ali je katera politična stranka poslovala pozitivno, negativno, zakonito, nezakonito.Več na: http://nsi.si/jernej-vrtovec-ce-je-slo-ze-pri-maketi-vse-narobe-se-lahko-le-vprasamo-kaj-nas-pri-projektu-2-tir-se-caka/

Objavil/a NSi dne Petek, 01. marec 2019