Jernej Vrtovec: Čas je, da vlada na področju zaporov naredi red!

DELI:
22.01.2019, NSi

»Stanje v slovenskih zaporih ni dobro, pritožujejo se tudi pravosodni policisti in vodstva zaporov. Čas je, da koalicija na tem področju nekaj ukrene,« je opozoril predsednik odbora za pravosodje Jernej Vrtovec.  Zaradi tega je poslanska skupina NSi zahtevala sklic nujne seje odbora DZ za pravosodje o stanju v slovenskih zaporih.

Kot je pojasnil poslanec NSi bodo na seji odbora iskali odgovore ministrice za pravosodje Andreje Katič in drugih organov o tem, kakšne spremembe predvidevajo, da se bo stanje v slovenskih zaporih normaliziralo.

Pobeg iz zapora mora biti kaznivo dejanje

Jernej Vrtovec je spomnil, da je pobeg iz zapora zdaj opredeljen zgolj kot kršitev hišnega reda. »NSi zato daje vladi pobudo za spremembo oz. dopolnitev kazenskega zakonika v smeri, da bo pobeg definiran kot kaznivo dejanje. Na vladi je, da prisluhne odboru oz. organom, ki bodo na seji sodelovali, ter direktorjem zavodov za prestajanje kazni. Spomniti moram na nevzdržno stanje v zaporih, tako na prostorsko stisko kot na druge razmere, nad katerimi se pritožujejo tudi pravosodni policisti. Zato je potrebno preučiti tudi plačni sistem in predvideti spremembe,« je bil jasen poslanec NSi.

Spremembe so le, če se zgodi nekaj dramatičnega

V zadnjih tednih sta v medijih odmevala predvsem pobeg pripornikov iz koprskega zapora konec decembra in ponedeljkov incident v zaporu na Dobu, ko je obsojenec z nožem napadel pravosodnega policista. Poslanec NSi je prepričan, da je odgovornost za slabo stanje v slovenskih zaporih potrebno iskati pri zadnjih štirih vladah. »Zadeve so eskalirale v zadnjih dneh z dogodki v koprskem zaporu,« je spomnil in dodal: »V tej državi se mora, kot kaže zgoditi nekaj dramatičnega, da se odločimo za spremembe.«

Glede možnosti, da bi se lahko pravosodnim policistom pridružili vojaki po 45 letu starosti, meni, da je to ena od možnosti, ki pa jih je treba skrbno proučiti. »Potrebno je biti pozoren, da s kakšno potezo ne bi naredili več škode kot koristi. Za to, da bi upokojeni vojak postal pravosodni policist, je morda potrebnih veliko sprememb,« je še povedal Vrtovec.