JE ZA FINANCIRANJE POPOPLAVNE SANACIJE RES POTREBNA UVEDBA NOVIH DAVKOV?

DELI:
16.10.2023, NSi

»Spoštovani predsednik vlade, vaše besede bom prebral. »Sanacija hiš ne bo trajala leta, to bo trajalo res par mesecev. Do takrat bodo ljudje, ki so ostali brez strehe nad glavo, finančno pokriti s strani države, nekateri bodo dobili stanovanja, nekateri bodo mogoče želeli ostati v domačem kraju pri znancih.« To ste našim državljanom obljubili javno v medijih v mesecu avgustu. In danes so ljudem ostale samo prazne obljube, porušene hiše, struge brez gradbene mehanizacije in pa občine ter ljudje, ki čakajo na ta denar, ki ste ga obljubili,« je bil uvodoma v svojem vprašanju predsedniku vlade dr. Robertu Golobu jasen poslanec NSi Aleksander Reberšek.

Prihajajo težki, mrzli zimski meseci, zato so ljudje, ki so bili v avgustovskih poplavah najbolj prizadeti tudi upravičeno jezni. »Krajanom Strug je dokončno prekipelo. Napovedujejo zaporo ceste, saj bodo le tako slišani. Ljudje gledajo svoje porušene hiše že tri mesece in nihče v tej državi jim ne da preprostega odgovora  – naj hiše obnovijo ali se bodo morali preseliti,« je nadaljeval Reberšek.

Znali ste dajati obljube in se fotografirati na terenu, zdaj pa enostavno nimate več odgovorov

Struge vodotokov pri njih so ostale točno takšne kot takrat, ko se je delegacija vlade slikala na obisku na teh prizadetih krajih. »Kaj pravzaprav delate, je povsem logično in upravičeno vprašanje tej vladi. 28 dni ste imeli v avgustu, 30 dni ste imeli v septembru in sedaj še 16 dni v oktobru, skupaj 74 dni. Tudi gasilci še niso dobili povrnjenih intervencijskih stroškov in v 74 dneh krajanom Strug niste mogli dati preprostega odgovora, kako bodo preživeli zimo,« je zaskrbljen poslanec.

Omenil je, da občine v Zgornji Savinjski dolini še vedno nimajo denarja, 74 dni pa vlada očitno potrebuje, da se denar iz državnega računa nakaže na občinske račune. »Kako boste potem lahko ljudem sploh razložili, zakaj potrebujemo 10 milijard za popoplavno sanacijo?« je zanimalo Aleksandra Reberška.

Ljudem in gospodarstvu se dviguje davke, izdelujejo se časovnice reform, vlada pa se ukvarja predvsem sama s sabo. »Znali ste dajati neke obljube, znali ste se fotografirati na terenu, zdaj pa, ko so poplave mimo, pa enostavno nimate več odgovorov. Zanima me, spoštovani predsednik vlade, kdaj boste krajanom Strug in drugim poplavljenim končno povedali, kako bodo preživeli zimo. Do danes ljudje še niso dobili niti enega evra povrnjene škode. Kdaj bodo ljudje dobili denar za škodo in koliko novih davkov boste na to po poplavno sanacijo še uvedli v vaši vladi?« je z vprašanji zaključil poslanec Reberšek.

Odgovor predsednika vlade si preberite TUKAJ.