JANEZ ŽAKELJ: OPOZARJAMO NA NEPREMIŠLJENE NAKUPE VOZIL V SLOVENSKI VOJSKI

DELI:
17.01.2023, NSi

»Vlada nas z novo resolucijo o obrambi seznanja, da ne bomo kupili 45, ampak kar 106 osemkolesnikov. Podpiramo krepitev obrambe in varnosti, a opozarjamo na neracionalno trošenje denarja in nepremišljene nakupe,« je bil do resolucije o dolgoročnem programu razvoja Slovenske vojske kritičen Janez Žakelj.

Kot je poudaril, v NSi podpiramo višanje sredstev za obrambo in varnost naše države, opozoriti pa je potrebno na neracionalno trošenje in dejstvo, da bo NATO do leta 2030 še vsaj dvakrat spremenil ali pa prilagodil  svojo strategijo, ki se ji bo potrebno prilagajati.

Glavni poudarek, ki ga vidimo v NSi je, da vlada seznanja narod, da ne bomo kupili 45, ampak kar 106 osemkolesnikov. »To je sicer pomemben signal, ključno vprašanje pa je, ali ima Slovenska vojska sploh dovolj vojakov za toliko vozil. V NSi predlagamo, da bi bilo smiselno najprej zgraditi eno bataljonsko skupino, pridobiti ustrezne certifikate ter nato postopno uvajati tehniko. Ker naša bojazen je, da bo prišlo do neekonomičnega trošenja sredstev, ko bomo nakupili 106 osemkolesnikov, potem pa bodo na veselje Levice – kot veste ima Levica ima posebno afiniteto do nakupov obrambnih zmogljivosti – ti ležali v hangarju in bodo kot razstava starega neuporabnega železa,« je pojasnil Žakelj in dodal, da se bo morala Slovenska vojska spopasti tudi s kadrovskimi problemi.

Opozoril je tudi na nerazrešeno dilemo, kdo bodo naši strateški partnerji: »Mi smo se odločili za osemkolesnike boxer tudi zaradi partnerjev v NATU, se pravi Nemčije, Nizozemske in Velike Britanije, ki uporabljajo enake platforme. Če bomo tukaj mešali jabolka in hruške, bo sprememba znamke vozil sicer prvotno pocenitev, kasneje pa bo to dražje za našo vojsko.«

Janez žakelj je v zaključku izrazil tudi dvom v pravočasno nabavo vozil in opreme. »Od 2004 gradimo bataljonsko skupino in je še nimamo. Od 2016 nismo uspeli naročiti 45 Patrij. Zdaj jih bomo v enem letu 106 in naj bi pri tem še privarčevali. Ker je postopek dolg, dvomimo, da bo ta zadeva šla tokrat čez noč. Tako da dobri nakupi so premišljeni nakupi,« je zaključil.