JANEZ CIGLER KRALJ: ZDRAVSTVENO OSEBJE PRIHAJA NA POMOČ ZAPOSLENIM V DOMOVIH ZA OSTARELE

DELI:
02.04.2020, NSi

»Z ministrstvom za zdravje in seveda predstavniki domov za starejše ter koordinatorji zdravstvene nege, ki že pomagajo in ki bodo pomagali pri odločitvah o ravnanju v posameznih domovih za starejše po regijah so bili prisotni in so se prvič skupaj sestali, da se dogovorimo o nekaterih zadevah in kako bomo ravnali. Razselitev je bila že kmalu prepoznana kot ena izmed boljših možnosti za ustaviti virus, tako se je recimo v Metliki, v domu starejših, s tem ko so v dodatno kapaciteto odselilo sicer obolele, na dober način ustavilo širjenje virusa,« je v oddaji Odmevi dejal minister za delo Janez Cigler Kralj.

Poudaril je, da bodo s predstavniki zdravstvene stroke in z vsemi ostalimi lokalnimi, ki spremljajo dogajanje, našli tudi odgovor na dogajanje v domu za starejše v Ljutomeru.

Dodal je, da so se domovi že vnaprej, kjer je bilo to mogoče, pripravili tako, da so organizirali stanovalce in domove in ekipe, ki oskrbujejo stanovalce tako, da se bo dalo v primeru pojava okužbe ločiti zdravi del od tistih s sumom na obolenje, od tistih, ki so oboleli, ob tem tudi zagotoviti, da se poti ne križajo in da so ekipe ločene. »Zaradi nekaj desetletnega zanemarjanja tega dela oskrbe starejših, so domovi že sedaj precej kadrovsko podhranjeni, tako oskrbovalci kot, kot tudi zdravstveno osebje in zaradi tega seveda se že srečujemo s pomanjkanjem nekaterih kadrov, predvsem v Šmarju so ekipe zelo izčrpane in na današnjem sestanku sem tudi slišal, da so predstavniki koordinatorjev tudi zelo zelo motivirani, da čim prej tja pošljemo ustrezno zdravstveno osebje, da bo pomagalo tem ekipam, da jih bo zamenjalo, ker res so nekaterih že izčrpani,« je povedal minister za delo.

Glede možnosti, da bi svojci oskrbovali svoje sorodnike iz domov za starejše pri sebi doma in se s tem izognili okužbi, je minister poudaril, da na ministrstvu za delo pozivajo vse, da je treba to odločitev dobro premisliti. »Ko razmišljate o domači oskrbi svojega sorodnika, je treba pomisliti na to, če mu lahko doma nudite zadostno oskrbo, tudi zdravstveno oskrbo, če je nepokreten še vse drugo, kar h temu spada. In seveda, kar je najbolj pomembno, da lahko gre v tem primeru tudi za nekajtedensko obdobje, namreč če gre oskrbovanec doma za starejše v domačo oskrbo, se do konca epidemije ne bi mogel vrniti v dom,« je pojasnil Janez Cigler Kralj.

Ob koncu je poudaril, da so tudi brezposelni delovni invalidi, ki prejemajo invalidnino, invalidsko nadomestilo vključeni v »protikorona« zakon in bodo prejeli solidarnostni dodatek za najbolj ranljive skupine prebivalcev.

Domovi za ostarele

Janez Cigler Kralj: Zdravstveno osebje prihaja na pomoč zaposlenim v domovih za ostarele.Več na: https://nsi.si/novica/janez-cigler-kralj-zdravstveno-osebje-prihaja-na-pomoc-zaposlenim-v-domovih-za-ostarele/

Objavil/a NSi dne Četrtek, 02. april 2020