JANEZ CIGLER KRALJ ZA STA: V NSI BOMO VARUHI DOBRIH REŠITEV IN BORCI PROTI RADIKALNO LEVIM ZABLODAM KOALICIJE

DELI:
14.06.2022, NSi

Vodja poslanske skupine je za STA spregovoril o trenutni politični situaciji in odnosu NSi do vladajoče koalicije. Celoten intervju objavljamo spodaj.

Ljubljana, 13. junija – Naloga NSi v opoziciji je oblikovati desnosredinsko alternativo aktualni vladi, sicer pa bodo delovali umirjeno in korektno, a nepopustljivo v opozarjanju na “zablode koalicije”, napoveduje vodja poslancev Janez Cigler Kralj. Možnosti sodelovanja s koalicijo pri posameznih projektih ne izključuje, a si bo morala ta najprej pridobiti zaupanje NSi.

NSi bo v opoziciji pozorno spremljala predloge vladne koalicije, “bomo varuhi dobrih rešitev in borci proti radikalno levim zablodam koalicije”, je v pogovoru za STA ob nastopu devetega sklica DZ dejal Cigler Kralj. Ocenjuje namreč, da bo nadzorna vloga opozicije v sklicu, v katerem lahko vladna koalicija računa na podporo najmanj 53 poslanskih glasov, ključna.

Hkrati meni, da je treba spoštovati razmerja med koalicijo in opozicijo, pri čemer prvi pripada odgovornost za postavljanje vlade, upravljanje države in vodenje DZ, vloga druge pa je biti močan nadzornik.

Po njegovih besedah pa NSi ne bo ostala zgolj pri opozarjanju na “zgrešene poteze”, ampak bodo uporabili vsa politična sredstva, ki so opoziciji v parlamentu na voljo. A zatrjuje, da posameznih načrtov ne bodo blokirali zaradi blokade same, temveč se bodo najmočnejših opozicijskih orodij posluževali takrat, ko bo to res potrebno, sicer pa bodo aktivni tudi z vlaganjem lastnih zakonskih predlogov.

O morebitnem enotnem in usklajenem delovanju opozicije Cigler Kralj zatrjuje, da bo NSi zavzela držo, ki so jo državljani navajeni, pri svojem delu pa bodo izhajali iz programa stranke, ključne prioritete zanje ostajajo dobro poslovno okolje, vsem dostopno javno zdravstvo in okrepljena družinska politika.

“Naša drža bo še vedno partnerska, pripravljeni smo se pogovarjati z vsakim,” pravi vodja poslancev NSi. Ob tem dodaja, da bodo tokrat sicer res opozicijski partnerji s SDS, a da gre za dve samostojni stranki. “O nekaterih stvareh se lahko pogovorimo, sporazumemo, o nekaterih imamo različna mnenja in potem vsak uveljavlja svoje interese, mi to jemljemo kot del političnega procesa,” pravi.

V NSi tako denimo niso prispevali poslanskih podpisov pod predloga za razpis posvetovalnega referenduma na predlog sprememb zakona o vladi in predlog zakona o RTV, saj da se ne pridružujejo posameznim pobudam, ki se jim “trenutno v smislu procesa ne zdijo niti smiselne niti konstruktivne”.

Hkrati pa si želijo, da na “nekaterih strateško pomembnih področjih končno presežemo te stoletne delitve v našem političnem telesu”. Med projekti, pri katerih bi koalicija lahko računala na njihovo podporo, med drugim izpostavlja ustanovitev pokrajin in spremembo volilne zakonodaje. Pri slednji bo sicer “vse odvisno od tega, kakšen predlog bo na mizi”, še pojasnjuje Cigler Kralj.

Vir: STA