JANEZ CIGLER KRALJ ZA DELO: SODELOVANJE S SDS BO MANJ TESNO, KOT JE BILO V VLADI

DELI:
20.06.2022, NSi

V intervjuju za Delo je Janez Cigler Kralj med drugim spregovoril o dogajanju v parlamentu, novi vlogi, ki mu je bila zaupana kot vodji   poslancev NSi, načinu dela v opoziciji in najbolj perečih družbenih vprašanjih.

Foto: Črt Piksi/Delo

Del pogovora, ki ga je z Janezom Ciglerljem Kraljem opravil Uroš Esih, si lahko preberete v nadaljevanju:

Ste se prilagodili na »guljenje« opozicijskih klopi?

Mislim, da sem se dobro prilagodil. V državnem zboru sem domač, več kot deset let sem delal kot strokovni sodelavec. Večino tega dela je bilo v opoziciji, državni zbor poznam. Ker pa nismo stroji, se je bilo treba prilagoditi iz funkcije ministra za delo, ki je zelo široko področje, na opozicijsko delo poslanca. Če primerjam, je delo tu precej manj intenzivno, več je prekinitev, čakanja. Ker pa smo v opoziciji, tako kot ste omenili, so sredstva za delo bolj skopo odmerjena. Tudi informacij ni, ne vodimo igre, po drugi strani pa nam to daje nove priložnosti za rast stranke NSi. Zdaj bomo lahko reflektirali preteklo dveletno zelo intenzivno obdobje in se postavili ne le za prihodnja štiri leta, ampak tudi za prihodnost.

Za osem let? Se pripravljate na dva mandata opozicije, glede na to, da koalicija napoveduje vladanje dva mandata?

Pred dvema letoma smo pokazali, da smo vedno pripravljeni prevzeti odgovornost za vodenje vlade, če so okoliščine takšne, da ocenimo, da lahko izvajamo svoj program. Sicer pa verjamem, da ta ogromna politična večina, ki jo ima koalicija, pomeni, da ne bodo ponavljali napak preteklih voditeljev na levi. Dva mandata so njihova želja, čez štiri leta se bomo spet vsi stehtali. Gotovo ne bomo čakali osem let, bomo pa gentlemenski, korektni, a kot opozicija hkrati neizprosni.

Celoten intervju si lahko preberete TUKAJ.