JANEZ CIGLER KRALJ: Z VSTOPOM V PREDSEDNIŠKO KAMPANJO SMO OKREPILI DESNOSREDINSKI BLOK

DELI:
25.10.2022, NSi

Bitka za mesto predsednika Republike Slovenije se je za kandidata NSi Janeza Ciglerja Kralja zaključila že v prvem krogu volitev.

Cigler Kralj je v izjavi za javnost poudaril, da je volilni rezultat odraz tega, da so se volivci desne sredine odločili za taktično glasovanje: »Na neki način so sledili signalom tekmeca, ki je bil močan, dober kandidat in je hkrati uspel prepričati ljudi, naj taktično glasujejo v prvem krogu zanj. Mi smo zmagali že s tem, ker smo vstopili v to zahtevno tekmo in prinesli v predsedniško kampanjo svežino in bistveno drugačna izhodišča,« je dejal kandidat za predsednika RS Janez Cigler Kralj.

Prepričan je, da se je z njegovim vstopom v tekmo za predsedniški položaj razširil možnost izbire desnosredinskim volivcem, predvsem pa so bile zastopane vrednote kot so: zdravo in močno gospodarstvo, solidarnost, ohranitev družine, mir in varnost. »Brez svojih jasnih stališč bi se izgubil v sredinskosti ostalih kandidatov.«

Janez Cigler Kralj je dodal, da je bil vstop v predsedniško tekmo tudi pravilna odločitev za obstoj krščanske demokracije in naše stranke tudi v prihodnosti. »Vstop v kampanjo je bil pravilen, saj smo okrepili desnosredinski blok. Povezali smo našo stranko, saj so me podprli trije stebri slovenske krščanske demokracije: Lojze Peterle, Ljudmila Novak in Matej Tonin. Povezala se je tudi lokalna mreža, kar je dobra popotnica za prihajajoče lokalne volitve,« je poudaril kandidat za predsednika Republike Slovenije.

Zaključil je, da s svojim vstopom v kampanjo ni ogrožal obstoj drugega kandidata desne sredine. »V kampanji nisem nikogar ogrožal. Mislim, da smo celo zavarovali ali omogočili možnost drugega kroga za drugega desno sredinskega kandidata – ker smo na začetku dobili očitek, da mu jemljemo glasove. Širimo ta politični prostor in bogatimo izbiro volivcev,« je dodal Janez Cigler Kralj.

Na vprašanje novinarjev o morebitni podpori kateremu izmed preostalih dveh kandidatov pa Cigler Kralj odgovarja, da se bo o tem odločilo na sejah organov stranke v prihodnjih dneh.

Po zadnjem štetju glasov je sicer kandidat NSi za predsednika Republike Slovenije Janez Cigler Kralj prejel 4, 34% glasov in s tem dosegel šesto mesto med kandidati.

Analizo o poteku kampanje je podal tudi predsednik NSi Matej Tonin, ki se je volivcem zahvalil za podporo, ki so jo namenili Janezu Ciglerju Kralju in vrednotam, ki jih zastopa. »Zahvaljujem se tudi kandidatu za pogum, da je vstopil v predsedniško kampanjo in bil glas NSi. Z njegovim nastopom smo pripomogli tudi k večji volilni udeležbi na desni sredini,« je bil jasen Tonin.