JANEZ CIGLER KRALJ: VLADA SE JE PRIHAJAJOČE KRIZE LOTILA NERESNO

DELI:
07.07.2022, NSi

»Vlada se je boja s podražitvami lotila zelo neresno. Očitno se ne zaveda razsežnosti krize, ki nam grozi to jesen. Po naši oceni bodo podražitve poleg najbolj ranljivih družbenih skupin prizadele tudi srednji razred in delovno aktivni del družbe. Zato še pred poletnimi počitnicami pričakujemo hiter in celovit odziv vlade ter pripravo interventnega zakona, ki bo posledice krize ublažil,« je dejal vodja poslanske skupine NSi Janez Cigler Kralj in dodal, da se vlada za zdaj odziva le na posamezne težave in »gasi požare«, manjka pa celovit pristop.

NSi predlaga dodatno znižanje DDV na osnovna živila

Opozoril je, da je potrebno ukrepe usmeriti predvsem na reševanje treh problemov: visoke inflacije ter podražitve hrane in energentov. »Povprečje inflacije v EU je približno 8.6%, Slovenija pa je z 10.4% krepko nad tem povprečjem. Rast inflacije v naši državi se je zgodila predvsem v juniju. K visoki inflaciji je potrebno pristopiti proaktivno, le opazovanje inflacijskih gibanj ne bo dovolj,« je opozoril Cigler Kralj kot enega izmed možnih ukrepov za blažitev vse višjih cen hrane pa je navedel dodatno znižanje DDV-ja za osnovna živila, saj bodo prilivi državi z naslova DDV zaradi visokih cen višji od pričakovanih. Po enakem principu bi lahko znižali tudi DDV za energente.

Vladni ukrep oblikovanja košarice živil je neresen in podcenjujoč

Napovedan ključen vladi ukrep oblikovanja košarice 15 osnovnih izdelkov in primerjanja njihovih cen je Cigler Kralj ocenil kot neresen in podcenjujoč do ljudi. »Potrošniki namreč že danes preko oglasnih letakov posameznih trgovcev lahko spremljamo in primerjamo cene živil v posameznih trgovinah. Mnogi brez teh primerjav in iskanja najnižjih cen že danes s svojimi prihodki ne bi prišli skozi mesec,« je dejal Janez Cigler Kralj in se zavzel za bolj aktivno pripravo ukrepov, ki bodo pomagali tudi srednjemu razredu. »Vse pogosteje smo žal priča temu, da ljudje, ki delajo, ne zmorejo poplačati osnovnih življenjskih stroškov, kar je zaskrbljujoče,« je še dodal.

Podpiramo odkup slovenske pšenice, a manjka aktiven pogovor s kmeti

Vodja poslanske skupine je sicer pozdravil napovedan odkup slovenske pšenice, bil pa je kritičen do načina izvedbe. »Izhodišča so nedodelana, izvedba ukrepov pa ni jasna. Spremljamo lahko odzive ključnih deležnikov, ki nimajo informacij o tem, koliko in po kakšni ceni se bo odkupovalo slovensko žito. V času, ko je žetev na vrhuncu, je tak način komunikacije neresen. Tako se s kmeti in proizvajalci hrane ne dela,« je poudaril. Zato je vladi predlagal, da se s kmeti in drugimi deležniki v prehranski verigi čim prej usede za isto mizo in doreče podrobnosti.