JANEZ CIGLER KRALJ: VLADA BO DOMOVE ZA STAREJŠE IN ZAPORE RAZGLASILA ZA OGROŽENA OBMOČJA

DELI:
07.07.2020, NSi

»Vlada bo domove za starejše občane in ostale socialno-varstvene ustanove vključno z zapori razglasila za ogrožena območja. To je zelo pomembno za to, ker bomo s tem vzpostavili pravno podlago, da bomo lahko sprejemali ukrepe v zvezi z epidemijo oziroma z varstvom pred virusom. Med temi ukrepi pa je lahko tudi zaprtje domov, v kolikor se seveda v posvetovanju s stroko tako odločimo,« je v oddaji Odmevi dejal minister za delo Janez Cigler Kralj.

Dodal je, da da so v domovih sedaj v nekoliko drugačni situaciji kot v prvem valu. Obstajajo namreč tri bistvene razlike s prvim valom epidemije. Prva razlika je ta, da imajo domovi izkušnjo prvega vala, torej že nekaj znanja in primere dobrih praks o ravnanju, ko se pojavijo prvi pozitivni oziroma okuženi stanovalci v domu. Druga razlika je, da so domovi dosti bolje opremljeni s potrebno in ustrezno zaščitno opremo. Tretja razlika pa je ta, da je v zakonodajni obravnavi predlog, da se z 31.000.000 EUR interventno pomaga reševati domovom za starejše kadrovsko stisko, predvsem zato, da se ta strošek ne bi prevalil na oskrbovance oziroma njihove sorodnike. »Menim, da je stanje bistveno drugačno kot v prvem valu in tudi vaš pogovor z gospodom Kopatinom, s katerim sva se v zadnjih dneh kar veliko slišala, kaže na to. Moram reči, da sem hvaležen njemu in vsej ekipi za to, da so hitro pristopili in da so profesionalno ravnali, predvsem pa s skrbijo za dostojanstvo svojih stanovalcev,« je dejal minister za delo.

Dodal je tudi, da so na vladi preučili poročilo inšpektorjem o tem, da je poostreni nadzor karanten učinkovit. »Široko smo podprli to odločitev, da se karantene, ki se do zdaj niso dovolj nadzirale in smo bili tu neučinkoviti, bolj poostreno nadzirajo. Soglašali smo, da je potrebno to še okrepiti, saj na tak način varujemo zdravje in življenja ljudi,« je še dejal Janez Cigler Kralj.