JANEZ CIGLER KRALJ V SOOČENJU ODLOČITEV 2022: ZAME JE NAJPOMEMBNEJŠA VREDNOTA ŽIVLJENJE

DELI:
29.09.2022, NSi

Kandidat za predsednika Republike Slovenije Janez Cigler Kralj se je 28. 9. 2022 udeležil soočenja Odločitev 2022, kjer je s protikandidatom Vladimirjem Prebiličem spregovoril o aktualnem političnem dogajanju in med drugim pojasnil stališče NSi do novega predloga družinskega zakonika.

»V Novi Sloveniji in jaz kot njen kandidat, smo proti temu predlogu družinskega zakonika zato, ker menimo, da če se postavimo na stran koristi otroka, ko se odloča o njegovi posvojitvi, se je v tej luči potrebno približati najbolj idealni možni skupnosti zanj, ki pa je po našem mnenju skupnost očeta in matere,« je uvodoma dejal Janez Cigler Kralj.

Poudaril je, da je postopek posvojitve lahko nadaljevanje travme, ki jo je otrok enkrat že doživel. »Če upoštevamo to njegovo travmo, mora sistem zagotoviti skupnost, ki je najbolj optimalna za dober nadaljnji razvoj tega otroka. Ko sem bil minister in smo se soočali s posledicami covida, so bile narejene različne raziskave, ki jih je pripravil Svet za otroke in mladino. Dokazano je, da je bilo stisk, travm, poskusov samomorov in ostalo, kar je prizadelo mladino, več med tistimi, ki ne izhajajo iz tradicionalne družine. Otroci, ki živijo v skupnosti očeta in mame, pa so bili daleč najbolj odporni na krizo in njene posledice. Za nas v NSi so te ugotovitve zelo povedne,« dodaja Cigler Kralj.

Zagotovil je, da nikakor ne nasprotujemo istospolnim partnerskim skupnostim, saj je pravica vsakega, da se odloči v kakšni partnerski zvezi bo živel. »Kdo smo mi, da bi sodili in obsojali kogarkoli, država pa tudi nima pravice gledati v to, kako si kdo svobodno izbere svoj način življenja. Nasprotujemo pa posvojitvam v istospolne partnerske zveze.«

Pri vprašanju splava se je kandidat Janez Cigler Kralj zavzel za varovanje življenja. »Zame osebno je življenje največja vrednota. Ampak zavedam se, da živimo v realnem svetu. Ženske in matere prihajajo v stiske in težke položaje, ko se morajo odločiti glede na situacijo v kateri so. Kdo sem torej jaz, da jim bom govoril, kako naj ravnajo. Noben zakon in država ne more rešiti njihove zagate. Jaz se in se še bom zavzemal z vsemi močmi za življenje in za to, da ženske v stiski ne ostanejo same, kakorkoli se odločijo,« je poudaril Cigler Kralj.

Levica s svojo ideologijo vodi gospodarsko politiko naše države

V nadaljevanju so se sogovorniki dotaknili aktualno- političnih vprašanj. »Menimo, da se bo Slovenija v prihodnosti morala odločiti, kako bo odgovorila na ključne izzive našega časa. To so demografska zima, saj se soočamo z upadom rodnosti. Poleg tega imamo tudi energetsko draginjo, ki lahko privede do omejenosti energetske samooskrbe. Pomembna pa bo tudi krepitev miru in varnosti, ki je ogrožen, saj vojna že divja na evropskih tleh,« je poudaril kandidat Janez Cigler Kralj in dodal: »Pri vseh teh vprašanjih je zaskrbljujoča vloga Levice, ki je po mojem mnenju za državo škodljiva in pelje koalicijo v napačno smer, saj s svojo ideologijo vodi gospodarsko in ostale politike te vlade.«

Janez Cigler Kralj je prepričan, da odstranjevanje ograje na južni meji v nekaterih delih, predvsem v naseljenih in turističnih območjih smiselna. »V Novi Sloveniji smo že pred časom povedali, da smo za selektivno odstranjevanje. Tam, kjer so naselja in turistično območje, ograjo odstranimo. Tam, kjer so pa bolj divja območja, pa ograjo pustimo. Slovenija se bo morala odločiti, ali zmore in želi, da se ilegalne migracije nadaljujejo in še večajo, saj se tudi drugod po Evropi, npr. v Nemčiji že dogaja, da protestirajo lokalne skupnosti, ker poleg ukrajinskih beguncev ne zmorejo povečanega priliva migrantov. Slovenija se lahko zelo kmalu znajde v podobnem položaju. Ilegalne migracije niso dobre in niso zaželene zato, kar predstavljajo velik vir grožnje naši skupni varnosti,« je opozoril Janez Cigler Kralj.

Slovensko javnost pretresa tudi napovedana sprememba davčne zakonodaje, ki po mnenju mnogih prinaša nižje plače vsem. »Ta vlada znižuje neto plače vsem, morda pa nekaj več daje tistim z minimalnimi plačami, kar je prav, vendar pa zvišuje davke. Mi v prejšnji vladi smo želeli dvigniti plače vsem, tistimi z minimalnimi, ampak predvsem pa tudi srednjemu razredu. Največja obremenitev pa bo doletela normirance, ki jim bodo močno povišali davčno obremenitev. Dodatno se povečuje tudi davek na najemnine stanovanj, kar se bo prelilo v višje najemnine in spet prizadelo najšibkejše. V kontekstu prihajajoče draginje, energetske in draginje hrane, vlada vleče napačne poteze, jemlje ljudem in jih s tem še bolj izpostavlja morebitnim šokom zaradi draginje,« je bil jasen Janez Cigler Kralj.

Razlika med socialno pomočjo in minimalno plačo je premajhna. Če bi se držali načrta vlade, v kateri je bila Nova Slovenija, bi zvišali neto plače vsem. »Delo bi se bolj splačalo. Razlika med delom in socialno pomočjo bi bila večja,« dodaja Cigler Kralj.