JANEZ CIGLER KRALJ: V NSi ŽELIMO ZAGOTOVITI VSEM DOSTOPNO JAVNO ZDRAVSTVO

DELI:
25.09.2020, NSi

Na novinarski konferenci je minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj spregovoril o dostopnosti slovenskega zdravstva in rešitvah, za katere se zavzema NSi.

Na zdravstvene storitve nedopustno dolgo čaka že več kot 70.000 ljudi

»V Sloveniji se vsi zavzemamo za javno zdravstvo, a NSi je edina, ki se zavzema za vsem dostopno javno zdravstvo. Ena izmed ključnih človeških potreb je zdravstvena oskrba. Zato mora biti to tudi ena izmed glavnih izzivov politike. Vsak državljan s povprečno plačo na leto v zdravstveno blagajno vplača preko 3100 evrov in kaj dobi za to plačilo? Praviloma dobi čakalno vrsto. Nedopustno pa je, da nedopustno dolgo čaka že več kot 70.000 državljanov. In zate smo kot družba dolžni poskrbeti,« je na novinarski konferenci dejal minister za delo Janez Cigler Kralj.

Poudaril je, da je epidemija covid-19 razmere v slovenskem zdravstvu še poslabšala, kar kažejo tudi nekateri aktualni primeri tekočega tedna. »Zato v NSi močno podpiramo rešitev, da se v javni zdravstveni sistem vsaj začasno, in PKP5 je začasni zakon, nemudoma vključi vse dostopne zdravstvene kapacitete, ki jih premoremo. Človeka, ki potrebuje zdravstveno storitev, ne zanima od kje in kako bo nakazan denar za to storitev, zanima ga le, kako hitro bo prišel na vrsto in kako učinkovito bo obravnavan,« je prepričan Janez Cigler Kralj.

Rešitev je vpoklic vseh prostih zdravstvenih kapacitet

Izpostavil je, da se s to možnostjo razpisa v PKP5 daje na voljo vse razpoložljive zdravstvene kapacitete, ne glede na to ali gre za koncesionarje ali zasebnike. Imeti pa morajo registrirano zdravstveno dejavnost v Sloveniji. Dodaten razlog za tak razpis pa je tudi to, da je epidemija covid-19 ohromila javne zdravstvene zavode. »Zaradi epidemije so zmanjšali izvajanje ostalih programov in delujejo več ali manj samo še na covid oddelkih. Dejstvo je, da imamo na drugi strani izvajalce zdravstvenih storitev, ki imajo proste kapacitete. Zato se v NSi sprašujemo ali bomo pacientom, ki nedopustno dolgo čakajo, dali na voljo možnost, da zdravstveno oskrbo dobijo pri izvajalcu, ki ima prote kapacitete? Edino logično je, da to storimo,« je poudaril minister za delo.

Dodal je še, da je Slovenija prebogata država, da bi ljudje smeli umirati v čakalnih vrstah.