JANEZ CIGLER KRALJ: Z GRADNJO NOVIH DOMOV ZA OSTARELE RAČUNAMO NA DODATNIH 2000 MEST ZA NASTANITEV

DELI:
12.01.2021, NSi

Minister Janez Cigler Kralj je na novinarski konferenci dejal, da so med epidemijo na površje priplavale posledice dolgoletnega zanemarjanja področja skrbi za starejše, ki jih interventni ukrepi ne morejo rešiti. Ministrstvo pa v zelo kratkem načrtuje širitev število postelj v domovih za starejše.

“Razmere v domovih starejših občanov se zadnje tedne, umirjajo, česar smo zelo veseli,” je na novinarski konferenci povedal minister za delo Janez Cigler Kralj. To je tudi posledica tega, da bodo stanovalci 18. januarja dobili že drugi odmerek cepiva, cepljenih pa je že skoraj 13 tisoč stanovalcev in zaposlenih.

Spodbudil pa je tudi vse zaposlene v domovih za starejše naj se cepijo.”Na ministrstvu ne stojimo križem rok. Poleg jasnih sporočil, ki jih ob vsaki priložnosti ponavljam, da naj se zaposleni vendarle odločijo za varovanje sebe in drugih, na ministrstvu pripravljamo tudi številne videovsebine, ki bodo pomagale nagovoriti zaposlene v zdravstvu. Tudi NIJZ bo zagnal kampanjo, da zaposlene spodbudimo k cepljenju in zaščitimo najranljivejše,” je dejal Cigler Kralj.

Na novinarski konferenci je spregovoril tudi o hudem kadrovskem, finančnem in prostorskem pomanjkanju, s katero se je srečal ob prevzemu resorja. “V začetku epidemije časa za sistemske spremembe ni bilo, pa vendar nismo obupali,” je dejal ter dodal, da je ministrstvo sprejelo protokole ravnanja vodstva DSO-jev ob vdoru virusa, pripravo kriznih načrtov ravnanja domov, zagotavljanje dovolj kakovostne osebne varovalne opreme in pomoč pri vzpostavljanju zunanjih in notranjih rdečih con ter pokrivanje njihovih stroškov.

A s težavami na tem področju se bo potrebno še dolgo ukvarjati. “Veliko imamo za nadomestiti. Na ministrstvu za delo je v zadnji fazi podelitev koncesij za 1.100 mest v DSO-jih. 21 milijonov smo namenili za gradnjo 30 manjših enot za oskrbo starejših, za začasne naszanitve, dnevne centre. 30 milijonov imamo v proračunu za prihodnje dve leti za gradnjo domov. Zagnali smo kar nekaj projektov za pridobitev evropskih sredstev za gradnjo zmogljivosti in številne druge dejavnosti in projekti še tečejo,” je naštel Cigler Kralj in dodal: “Smelo smo zastavili ta načrt gradnje novih petih in še dokončanje dveh že začetih DSO-jev. Tako da bomo tu imeli v kratkem času na voljo novih 2000 mest za nastanitev starejših,” je dejal minister.