JANEZ CIGLER KRALJ: TRETJI SVEŽENJ PRINAŠA POMOČ ZA OHRANITEV DELOVNIH MEST

DELI:
20.05.2020, NSi

Minister za delo Janez Cigler Kralj je na novinarski konferenci dejal, da tretji sveženj pomoči prinaša ohranitev delovnih mest in pomoč podjetjem ter drugim družbenim skupinam. Poudaril je, da je nosilni ukrep za področje trga dela subvencioniranje skrajšanega delovnega časa.

“Tretji sveženj je korak naprej, kjer zasledujemo dva ključna cilja, pomoč za ohranitev delovnih mest in pomoč podjetjem ter drugim družbenim skupinam. Ukrepi niso idealni, so pa optimalni in so se dobro prijeli,” je o tretjem paketu na novinarski konferenci dejal minister za delo Janez Cigler Kralj.

Več informacij je podal tudi o nosilnem ukrepu, to je subvencioniranju skrajšanega delovnega časa.”V osnovi bomo financirali do 50 odstotkov delovnega časa, torej od 20 do 5 ur na teden. Največ se bo dalo delo skrajšati na polovični delovni čas. Za delo, ko delavec ne dela, bo delodajalec izplačal nadomestilo 80 odstotkov plače ob tem pa bo prejel subvencijo države. Osnovni pogoj za koriščenje te možnosti je, da delodajalec najmanj deset odstotkom zaposlenim ne more zagotoviti devetdeset odstotkov dela, torej 36 ur na teden,” je na novinarski konferenci povedal minister za delo Janez Cigler Kralj.

Tokrat zakon predvideva tudi varovalko in sicer delodajalec, ki bo prejemal subvencijo, še mesec dni potem ne bo smel začeti postopkov odpovedi pogodbe delavcu, če mu je bilo odrejeno delo s skrajšanim delovnim časom.

Minister za delo je dodal, da na ministrstvu spremljajo dogajanje na trgu dela pri čemer so ocenili, da je ogroženih 258.000 delovnih mest, polovica pri fizičnih osebah, polovica pa pri pravnih osebah. “V evidenci brezposelnih je število novo prijavljenih brezposelnih do konca aprila začelo skokovito višati, v maju se je rast začela umirjati. Zdaj je 14.000 več prijavljenih v evidenco brezposelnih,” je dejal Cigler Kralj.

Poudaril je, da so s prvim in drugim svežnjem ohranili 260.000 delovnih mest. »Predstavljamo si lahko, da bi bile posledice brez ukrepov neprimerljivo slabše, kot so sedaj z ukrepi gospodarstvu in prebivalstvu. V ukrepe smo vključili 1,3 milijona ljudi. Z novimi ukrepi, če gledamo bon za turistične kapacitete, bomo pokrili vso prebivalstvo Slovenije.«