JANEZ CIGLER KRALJ: PONOSEN SEM NA UKREPE PKP4, KI PRINAŠAJO PRIPRAVO NA DRUGI VAL EPIDEMIJE

DELI:
10.07.2020, NSi

»S ponosom in zadovoljstvom, ki ga izražajo tudi predstavniki gospodarstva in sindikatov, povem, da je bil včeraj v DZ potrjen #PKP4. V tem paketu, ki je priprava na drugi val epidemije, je nosilni ukrep podaljšanje ukrepa čakanja na delo od doma za en mesec,« je na novinarski konferenci dejal minister za delo Janez Cigler Kralj.

Del gospodarstva namreč še ne more zagnati svoje proizvodnje. Po zadnjih podatkih ukrep čakanja na delo še vedno koristi 60.000 državljanov. »Zato smo s podaljšanjem tega ukrepa delu gospodarstva omogočili lažjo pot do aktivacije,« je prepričan minister za delo.

Država prevzema breme nadomestila za čas karantene

Drugi ukrep iz #PKP4 je prevzem bremena za plačilo nadomestila za karanteno na breme državnega proračuna. »Prav je, da delodajalci niso obremenjeni s plačilom nadomestila, upoštevali pa smo tudi pomisleke sindikatov, da je 50% nadomestila premalo. Če nekdo zavestno odide v državo na rdečem seznamu z zelo slabo epidemiološko sliko, mu ne pripada nadomestilo za karanteno. V primeru, da se sprememba iz rumenega na rdeči seznam zgodi, ko je slovenski državljan že v tej državi, pa mu pripada 80% nadomestilo,« je povedal minister in dodal, da je v zakonu novo tudi to, da 100% nadomestilo za karanteno pripada osebi v primeru okužbe na delovnem mestu. »Na ta seznam smo dodali tudi vojake in policiste, ki gredo na misijo v tujino. Socialni partnerji so te predloge soglasno podprli,« je dejal Janez Cigler Kralj.

31 milijonov za kadrovsko podhranjene socialnovarstvene zavode

»V PKP4 smo zagotovili 31 milijonov evrov za socialnovarstvene zavode, predvsem za njihovo kadrovsko podhranjenost. S tem denarjem smo zagotovili nujna sredstva, da se zavodi kadrovsko okrepijo in na tak način bolje pripravljeni dočakamo drugi val epidemije ali morebitne druge preizkušnje,« je dejal minister za delo in poudaril, da so v to kvoto denarja vključili tudi Zavod za zaposlovanje, ki je v tem času zelo dobro delal.

Turistični boni po novem tudi pri sezonskih ponudnikih turističnih storitev

Turistične bone bo z novim protikoronskim paketom mogoče koristiti tudi pri sezonskih ponudnikih turističnih storitev. »Z PKP4 smo omogočili, da bo od današnjega dne turistične bone mogoče koristiti tudi pri sezonskih ponudnikih turističnih storitev ali pa pri tistih, ki so svoje kapacitete končali ravno v času koronakrize, v marcu ali aprilu,« je pojasnil Janez Cigler Kralj.

V domovih za starejše v Vipavi in na Krasu so delovali po protokolu in so zaslužni za zaustavitev širjenja okužb

»Zahvaljujem se osebju v obeh domovih za starejše v Vipavi in na Krasu, saj so zaslužni za to, da se oskrbovanci domov čutijo varne in so mirni. V obeh domovih je ravnanje po protokolu, ki smo ga določili po prvem valu epidemije, zaenkrat pomagalo uspešno ustaviti širjenje virusa,« je povedal minister za delo.

Dodal je, da je bistveno, da se takoj ob pojavu okužbe v zavodu umakne prve pozitivne stanovalce v primerno nastanitev in sprejme vse ukrepe, da se virus ne širi.

Opozoril je še, da v vseh domovih za starejše ni mogoče vzpostavit ustreznih con. Za te po besedah ministra iščejo druge rešitve, kako bi lahko ločili okužene oskrbovance. Med možnostmi, ki jih proučujejo, so začasne nastanitve v kontejnerjih, v nekaterih stavbah bodo mogoče tudi preproste predelave z montažnimi stenami. Med možnimi lokacijami, kamor bi premestili stanovalce, ki ne potrebujejo bolnišnične oskrbe, pa je tudi Dom sv. Agate v Lenartu.