JANEZ CIGLER KRALJ: OD DANES NAPREJ LAHKO POD POSEBNIMI POGOJI DOMOVI ZA STAREJŠE ZNOVA DOVOLIJO OBISKE

DELI:
30.04.2020, NSi

»Od danes naprej bodo lahko domovi za starejše svojce oskrbovancev znova omogočijo obiske, a pod posebnimi pogoji. Za to smo se odločili zaradi sproščanje drugih ukrepov in glede na stisko stanovalcev domov za starejše,« je na današnji novinarski konferenci pojasnil minister za delo Janez Cigler Kralj.

Domovi lahko začnejo s sproščanjem obiskov že z današnjim dnem, če zmorejo ob tem zagotoviti upoštevanje vseh varnostnih pogojev in navodil, je opozoril minister za delo. Osnovno pravilo navodil je, da se obiski omogočijo ob upoštevanju strogih higienskih ukrepov ter z ekstremno previdnostjo. “Naš cilj je najti ravnovesje med varovanjem življenja in zdravja varovancev in pravico do socialnih stikov, ki so za psihosocialno zdravje oskrbovancev izjemno pomembni,” je pojasnil.

Obiski so zaenkrat omejeni na posameznika. Po besedah ministra naj bodo to najožji družinski člani oz. prostovoljci, ki so že do zdaj oskrbovali posameznega oskrbovanca. Ob vstopu v dom pa bodo morali obiskovalci podati izjavo, da so bili v zadnjih 14 dneh zdravi oz. niso bili v stiku z okuženo osebo.

Ob vstopu v dom mora biti urejen tudi nadzor obiskovalcev, z možnostjo razkuževanja rok, nudenja obraznih mask, preverjanja morebitnih simptomov okužbe in spremljanja obiskovalcev do določene lokacije obiska.

Minister se sicer zaveda, da so domovi med seboj zelo različni, zato bo od vsakega zavoda posebej odvisno, kakšen protokol si bo glede na podane usmeritve zastavil. »Tudi ni rečeno, da bodo vsi domovi lahko že danes ali v petek začeli z omogočanjem obiskom,« je opozoril. Po njegovih besedah je namreč pomembno, da se res dobro pripravijo in glede na njihovo lokalno epidemološko sliko tudi vodstva domov odločijo, kako in kdaj lahko zagotovijo spoštovanje vseh teh varnostnih ukrepov.