JANEZ CIGLER KRALJ OB PRVEM LETU DELOVANJA VLADE: LOTERIJA Z VLADAMI NOVIH OBRAZOV SE ZOPET NI IZŠLA

DELI:
31.05.2023, NSi

»Loterija z vladami novih obrazov se zopet ni izšla, sedaj že četrtič. V Novi Sloveniji od vlade Roberta Goloba niti nismo imeli velikih pričakovanj. Slišali smo visokoleteče obljube, a hkrati spet vidimo neoperativnost in neizkušenost novih obrazov,« je dejal Cigler Kralj.

V nadaljevanju je poudaril, da NSi ne bo nehala opozarjati na stvari, ki jih naša država v tem trenutku najbolj potrebuje. »Te tri točke so dobro poslovno okolje z nižjimi davki in višjimi plačami, samooskrba pri električni energiji in vsem dostopen javni zdravstveni sistem. Pacient bolnik mora priti do zdravnika po svoji izbiri takrat, ko ga potrebuje takoj. Dobiti mora najboljšo možno storitev in to brez doplačila,« je dejal vodja poslanske skupine in dodal:

»Število nedopustno čakajočih je že preseglo 140 tisoč. Človek s povprečno plačo v Sloveniji na mesec prispeva v zdravstveno blagajno okoli 300 evrov, dobi pa samo pravico do čakanja. V Novi Sloveniji smo imeli dovolj čakanja, da bo vlada ukrepala. Zato smo namesto vlade sami pripravili novelo zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki bi omogočila prav to, da bolnik sam izbere, h kateremu zdravniku bo šel, ZZZS pa mora to storitev pokriti po enaki ceni, kot bi jo pri državnih izvajalcih, če se bolnik odloči za zasebnega ali koncesionarja. Mislimo, da je to ključno in da edino to lahko zagotovi vsem dostopno javno zdravstvo.«

Janez Cigler Kraj je spomnil tudi na zaostanek Slovenije pri energetski samooskrbi. »Jasno je, da obnovljivi viri ne bodo dovolj in da mora Slovenija čim prej pristopiti k izgradnji drugega bloka Jedrske elektrarne Krško. Vlada Roberta Goloba nerazumno dolgo odlaša s to gradnjo in na nek način povzroča nepopravljivo škodo državi. V nekaj letih bodo položnice za električno energijo odletele v nebo. Ljudje bodo začeli dobivati izjemno visoke račune za elektriko in za to bo odgovorna samo in zgolj vlada Roberta Goloba in njegova ekipa, ker nerazumno zavlačuje z izgradnjo drugega bloka jedrske elektrarne,« je še pojasnil.