JANEZ CIGLER KRALJ: INTERPELACIJA BO DOBRA PRILOŽNOST, DA NASTAVIMO OGLEDALO DRUŽBI

DELI:
25.01.2021, NSi

Predsednik NSi in minister za obrambo Matej Tonin ter podpredsednik NSi in minister za delo Janez Cigler Kralj sta se danes odzvala na interpelacijo, ki je bila zoper slednjega vložena v petek.

»Minister Janez Cigler Kralj ima absolutno in polno podporo NSi. Izkazal se je kot izjemno presenečenje te vladne ekipe, njegove odlike prepoznavajo tudi v opoziciji, zato je jasno, da celotna opozicija ni podpisala interpelacije. Jasno pa je tudi, kaj je v tem trenutku za opozicijo prioriteta,« je v izjavi dejal predsednik NSi Matej Tonin.

Za NSi pa so prioritete zamejitev epidemije covid-19, vsem dostopno javno zdravstvo in sprejemanje vseh potrebnih rešitev za okrevanje gospodarstva.

Sedaj ni čas za izključevanje, ampak za spoštovanje

NSi spoštuje parlamentarne postopke, zato smo se na interpelacijo dobro pripravili, je povedal predsednik NSi. »Ta interpelacija bo ponudila možnost, da se nekatere stvari dodatno razčistijo in podkrepijo. Ena izmed takih stvari je zagotovo financiranje nevladnih organizaciji, ki je bilo v preteklosti izrazito nesorazmerno. Odprlo se bo tudi vprašanje dosedanje skrbi za starejše in vprašanje, zakaj ni bil v zadnjih desetih letih zgrajen noben dom za starejše. Odprlo se bo tudi spodkopavanje nekaterih vladnih ukrepov s strani opozicije in stanje socialnega dialoga,« je dejal Matej Tonin in izpostavil še:

»Želimo pa predlagateljem interpelacije zelo jasno sporočiti: kristjani smo del te družbe in to bodo morali slej ko prej sprejeti. NSi nikoli ne bo dovolila, da nas bodo kristjane zasramovali ali poniževali. Vedno bomo branili svobodo veroizpovedi. In še eno pomembno sporočilo: sedaj ni čas za izključevanje, ampak za sobivanje in spoštovanje.«

Interpelacija prihaja ob neprimernem času, a bomo nanjo z vso resnostjo odgovorili

»Časi so težki in zahtevni, razmere so zaostrene, med prebivalci naraščajo stiske, trg dela pa je pod pritiskom izgube delovnih mest. Na ministrstvu se moramo z vsem tem zelo resno in polno ukvarjati. Interpelacija zato prihaja ob neprimernem času, a kljub temu bomo na ministrstvo za delo, družino socialne zadeve in enake možnosti z vso resnostjo temeljito odgovorili na vse domneve, ki so v besedilu interpelacije napisane,« je v izjavi poudaril Janez Cigler Kralj.

Interpelacija bo priložnost, da nastavimo ogledalo družbi

Izpostavil je, da ta interpelacija ne bo kot ostale interpelacije, saj bo odprla številne širše teme za slovensko družbo »Sam bom to priložnost izkoristil za to, da postavim ogledalo slovenski družbi, kaj smo, oziroma česa nismo naredili, v zadnjih 20. letih na področju oskrbe najranljivejših, še posebej pri starejših. Soočanje s tem bo verjetno precej neprijetno za celotno politiko. Na drugi strani bom odprl temo, na kakšnem nivoju so svoboda misli, svoboda veroizpovedi in svoboda govora v naši državi. Pogrom, ki smo mu bili priča zaradi tega, kar sem in kar delam, je odprl priložnost, da spregovorim o tem, da zdaj ni čas ločevanja, ni čas za nestrpnosti, ampak je čas, ko moramo stopiti skupaj, preseči delitve in poiskati skupno pot, da se zaključi epidemija in da najdemo skupno izhodno strategijo za čas po covidu.«

Pokazal bom, da smo zastavljene cilje še nadgradili

Poudaril je, da se ne bo nikomur opravičeval, za to kar je, kar je delal in bo delal. »Odločno bom pokazal to, kar sem na zaslišanju v državnem zboru pred začetkom ministrovanja pokazal kot svoje jasne prioritete. Torej skrb za starejše, bolj življenjski ter bolj pravični socialni in družinski transferji ter odziven trg dela. Pokazal bom, da te zastavljene načrte v polnosti izpolnjujemo, da smo jih še nadgradili in da vemo kako iti naprej tudi po tej interpelaciji ter po epidemiji,« je še dejal minister za delo.