JANEZ CIGLER KRALJ: GOSPODARSTVU BOMO POMAGALI NOSITI BREME DVIGA MINIMALNE PLAČE

DELI:
15.01.2021, NSi

Podpredsednik NSi in minister za delo Janez Cigler Kralj je na novinarski konferenci spregovoril o osmem protikoronskem svežnju pomoči ter aktualnih političnih zadevah.

»Vlada že pripravlja osmi protikoronski paket. Tokrat je glavni fokus pomagati gospodarstvu, da še ob tem dodatnem pritisku korona krize, lažje zdrži in prebrodi ta težek čas do konca pandemije. PKP8, ki ga bom koordiniral sam, bo prinesel dve glavni rešitvi, in sicer v prvi vrsti čakanje na delo doma tudi po 31. januarju 2021. Ta ukrep je zelo pomembno za mnoga podjetja, ki ne morejo zagotavljati dela svojim delavcem pomaga, saj jim pomaga ohraniti zelo dragocena delovna mesta, da bodo lahko svoj delovni proces hitro hitreje zagnali, ko bo epidemije konec,« je na novinarski konferenci dejal podpredsednik NSi in minister za delo Janez Cigler Kralj.

Gospodarstvo ne sme čutiti bremena zvišanja minimalne plače

Drugi ključni ukrep za pomoč gospodarstvu pa bo refundacija dviga minimalne plače, ki se bo 31. 1. povečala. »V imenu NSi sporočam, da bomo gospodarstvu pomagali nositi to breme dviga minimalne plače. Kot minister za delo seveda ne smem in ne morem spregledati na eni strani zaposlenih, ki si zaslužijo za pošteno delo dostojno plačilo. Neto plače v Sloveniji so prenizke. Na drugi strani pa ne smemo spregledati tudi delodajalcev, ki nosijo velika bremena in še posebej v tem težkem času zagotavljajo zadostno delo ter posledično tudi plačilo s svojim zaposlenim,« je zagotovil Janez Cigler Kralj.

Poudaril je, da v NSi podpiramo pomoč delodajalcem, da lažje prebrodijo dvig minimalne plače in predlagamo, da se že kratkoročno ali vsaj srednjeročno vse plače davčno razbremeni. »S tem bi neto plače povišali, gospodarstvo pa ne bi bilo dodatno obremenjeno zaradi višjih plač. V NSi menimo, da je to najboljša pravična in solidarna rešitev tega področja. Ključni cilj Nove Slovenije je obdržati gospodarsko aktivnost in zagotoviti pogoje za zagon nove rasti za hiter odboj po korona krizi. Iščemo rešitve za izboljšanje poslovnega okolja, saj imamo bistveno nalogo, da preštevilne mlade, ki nam zdaj v velikem številu držav odhajajo v tujino, zadržimo doma. Le tako bo Slovenija tudi bolj uspešna,« je prepričan minister za delo.

Vložitev nezaupnice pomeni neodgovorno politiko

Komentiral je tudi aktualno dogajanje okoli večkrat napovedane pa nikoli izvedene konstruktivne nezaupnice. »V NSi težko verjamemo, da gre pri tem za neko odgovorno politiko za odgovoren pristop k urejanju skupnih zadev. Celotna država je namreč v izjemno težkih okoliščinah, pravzaprav že deset mesecev živimo v nekih posebnih težkih razmerah. Ljudje smo že utrujeni, še posebej družine in še posebej žene, ki v veliko primerih doma delajo na daljavo za svojega delodajalca obenem pa še pomagajo svojim šoloobveznim otrokom pri delu za šolo na daljavo. Ob tem pa nosijo še vse breme gospodinjskih obveznosti. Zagotavljam vam, da NSi vidi ves vaš trud in se vam zanj tudi zahvaljujem,« je poudaril Janez Cigler Kralj.

Ravno v tem težkem času pa se nekateri spotikajo čez aktualno vlado in želijo s temi predlogi za konstruktivno nezaupnico pravzaprav končati naše delo. »Težko rečemo, da gre pri tem za odgovorno in zrelo politiko. Sedaj je čas, da stopimo skupaj in skupaj konstruktivno iščemo rešitve in ukrepe za to, da se pandemija čim prej konča. Bistvena prioriteta mora biti stabilna Slovenija z močnim gospodarstvom, vsem dostopnim javnim zdravstvom in dobra ter močno družinsko politiko, ki bo lahko rešila težave ob tako slabi demografski sliki, kot jo imamo v Sloveniji,« je še dejal podpredsednik NSi.