JANEZ CIGLER KRALJ: DRUGI SVEŽENJ UKREPOV PRIPRAVLJAMO V SODELOVANJU S SINDIKATI

DELI:
07.04.2020, NSi

»Ključna področja, s katerimi se na ministrstvu ukvarjamo, so: priprava jasnih interpretacij za vse institucije, ki bodo izvajale prvi koronapaket. Da bo ukrepe mogoče hitro in učinkovito izvajati, pripravljamo drugi paket ukrepov,« je na novinarski konferenci dejal minister za delo Janez Cigler Kralj.

Na ministrstvu že pripravljajo nabor ukrepov za drugi koronazakon, tudi iz predlogov, ki so jih dobili s strani mnogih deležnikov. »Predlogi prihajajo z vseh strani, od sindikatov, gospodarstvenikov, društev in drugih, je poudaril. Kateri bodo vključeni, še ne morem napovedati,« je povedal minister Cigler Kralj in dodal: »Sindikati so zahtevni, trdni pogajalci, a hkrati korektni. Tako je tudi prav in jih kot minister dojemam za kredibilne in potrebne partnerje za pripravo ukrepov, ki bodo pomagali vsem.«

Povedal je, da podpira nekaj sindikalnih predlogov, ki bi lahko bili vključeni v nov zakon.

  • Ljudje, ki v času krize pridejo v evidenco brezposelnih, dobijo možnost koriščenja kriznega nadomestila za čas brezposelnosti. Nadomestilo ne bo izhajalo iz preteklih pravic in ne bo upoštevano pri odmerjanju pravic po krizi.
  • Zaposleni v socialno-varstvenih zavodih s koncesijo naj bodo izenačeni z zaposlenimi v javnih zavodih socialnega varstva.
  • Skupino najranljivejših bodo razširili.
  • 7-dnevno vrnitev na delo v času čakanja na delo na domu bodo fleksibilizirali. Temu so naklonjeni tako sindikati kot delodajalci.

Ministrstvo se obenem intenzivno ukvarja z razmerami v domovih za ostarele, kjer je 20.000 najranljivejših oskrbovancev. Zaposleni tam so zelo obremenjeni, je ocenil minister za delo. Iz njih je bilo v domačo oskrbo do zdaj odvzetih manj kot 10 ljudi.