JANEZ CIGLER KRALJ: DELODAJALEC MORA DELAVCEM, KI ŠE DELAJO, IZPLAČATI KRIZNI DODATEK V VIŠINI 200 EVROV

DELI:
30.03.2020, NSi

»Delodajalcem, ki so primorani poslati zaposlene na čakanje, se bo financiralo celotno nadomestilo, ki je določeno v višini 80 odstotkov plače delavcu. Enako velja za delavce, ki ostanejo doma zaradi varstva otrok, zaprtja meja ali ukinitve javnih prevozov,« je na novinarski konferenci dejal minister za delo Janez Cigler Kralj.

Ob tem je dodal, da mora delodajalec delavcem, ki še delajo, izplačati neobdavčen krizni dodatek v višini 200 evrov.

Veljavnost vseh pravic iz javnih sredstev (denarna socialna pomoč, varstveni dodatek, otroški dodatek in druge, ki iztečejo 31. marca ali kasneje) se mesečno podaljšuje za en mesec, do izteka meseca, v katerem bodo ukrepi s strani vlade preklicani.

»Velikim družinam s tremi otroki predlog zakona namenja dodatek v višini 100 evrov, družinam s štirimi ali več otroki pa 200 evrov višji dodatek, poleg dodatka, ki ga že prejemajo,« je poudaril minister za delo.

Ob tem je še pojasnil, da imajo upokojenci pravico do izplačila enkratnega solidarnostnega dodatka. Prejeli ga bodo tisti, ki imajo pokojnine nižje od 700 evrov. Dodatek se bo izplačal v treh različnih višinah: 300 evrov za pokojnine do višine 500 evrov, 230 evrov za pokojnine od višine 501 evrov do višine 600 evrov in 130 evrov za pokojnine od višine 601 evrov do višine 700 evrov. Prejemek se ne bo všteval v dohodek za ugotavljanje upravičenosti do pravic iz javnih sredstev po zakonu, ki ureja socialno varstvene prejemke, saj je osnovni namen dodatka izboljšanje socialnega položaja upravičencev. Prav tako od prejetega solidarnostnega dodatka ne bo potrebno plačati dohodnine in prispevka za zdravstveno zavarovanje, dodatek pa tudi ne bo predmet davčne izvršbe.

Ukrepi protikorona paketa

Janez Cigler Kralj, minister za delo: Delodajalec mora delavcem, ki še delajo, izplačati krizni dodatek v višini 200 EUR.Več na: https://nsi.si/novica/janez-cigler-kralj-delodajalec-mora-delavcem-ki-se-delajo-izplacati-krizni-dodatek-v-visini-200-evrov/

Objavil/a NSi dne Ponedeljek, 30. marec 2020