Janez Beja na protestu v Velikih Laščah: Nesprejemljivo je, da vlada opozoril kmetov ne jemlje resno in ustrezno ne ukrepa

DELI:
12.08.2019, NSi

Sobotnega protesta zaradi napadov zveri v Velikih Laščah sta se v imenu NSi udeležila poslanka Iva Dimic in predsednik Kmečke zveze NSi Janez Beja, ki je na protestu dejal: “Nesprejemljivo je, da vlada opozoril kmetov in ljudi, ki živijo na podeželju ne jemlje resno in ustrezno ukrepa! Zverinsko pa se že dolga leta obnašajo tudi oblastniki v Ljubljani, ki kmetom vedno znova le višajo davke in obremenitve!”

Kmetje so tudi na protestu opozorili, da sprejeti interventni zakon, ki določa odvzem rjavega medveda in volka iz narave, ne prinaša zadostnih rezultatov – dovoljen je na primer odstrel enajstih volkov, doslej pa je bil odstreljen le en.

V NSi in Kmečki zvezi NSi zato pozivamo vlado, da nemudoma ukrepa in v skladu s svojimi pristojnostmi ustrezno poskrbi za zaščito državljanov in njihovega imetja. Nesprejemljivo je, da prošnje kmetov po ureditvi alarmantnih razmer in zmanjšanju števila zveri že več mesecev ostajajo neuslišane. Po njihovih besedah je tudi odnos ministra Simona Zajca  na  terenskih obiskih zelo pokroviteljski in celo vzvišen, kar ne prispeva k reševanju problema, ampak ga le še potencira.

Iva Dimic je z udeležbo na protestu podprla kmete in podeželje, za katerega misli, da se ga je s strani države popolnoma pozabilo. »V zadnjih nekaj letih se je na podeželje pozabljalo. Kmetijska politika je v zadnjih letih močno ohromila življenje in razvoj podeželja. Vedno znova smo priča nenehnim spremembam davčne in kmetijske politike, uvedbi davčnih blagajn, nizki odkupni ceni mleka, neustreznim ukrepom in birokratskim oviram za preprečevanje suše, nereševanju zaščite pred pozebo, kje so bili ukrepi proti namnožitvi lubadarja v naših gozdovih, škod po divjadi. Sedaj pa še napadi in pokoli zaradi prevelikega števila zveri in prihodnje leto na vse to še velik dvig katastrskega dohodka. Kmetje ne morejo živeti od lepih in velikih besed, ki so bile danes v Velikih Laščah izrečene, ampak je potrebno strniti vrste znotraj kmetijskega sektorja, kot tudi politike,« je dejala in dodala: »Politika sprejema davke in ukrepe in čas je, da se vprašamo za koga delamo in koga ščitimo.«