Izplačila NLB hrvaškim bankam: Pravne podlage ni

DELI:
08.03.2018, NSi

Vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat je na nujni seji Komisije za nadzor javnih financ izrazil zaskrbljenost, da NLB na podlagi sodb hrvaških sodišč izvaja izplačila hrvaškim bankam. Nekateri mediji so namreč nedavno poročali o tem, da je Nova Ljubljanska banka na podlagi sodb hrvaških sodišč iz naslova prenesenih deviznih prihrankov nekdanje Ljubljanske banke dvema hrvaškima bankama izplačala več kot 800.000 evrov.

Ali v NLB vedo kakšen je slovenski ustavni red?

Vodja poslanske skupine je opozoril na veliko razsežnost skupne višine izplačil, ki jih lahko prinese ta vzorčni primer. Izpostavil je pomembno vprašanje osnove za takšno izplačevanje hrvaškim bankam. »Po naši oceni pravne podlage za bremenitev NLB ni,« je bil jasen poslanec NSi. NLB je svoje življenje začela z ustavnim zakonom, stara banka LB pa je nadaljevala poslovanje z obveznostmi, ki so bile sprejete do takrat. »Upamo, da v Novi Ljubljanski banki vedo, kakšen je ustavni red v Republiki Sloveniji« je dodal Jožef Horvat.

Jožef Horvat je v razpravi spomnil tudi na vlogo vlade: »Preseneča predvsem to, da se vlada kot skupščina NLB le čudi realizaciji izplačil na podlagi sodb hrvaških sodišč. Glede na to, da imamo na drugi strani državo, ki ne spoštuje mednarodnega sporazuma iz Mokric, ki vključuje tudi reševanje tega problema, bi pričakovali tudi bolj proaktivno politiko Vlade in Ministrstva za zunanje zadeve.«