IZKORIŠČANJE DELAVCEV V PODJETJU MARINBLU: VELIKO GOVORJENJA, A NOBENIH REZULTATOV

DELI:
06.07.2022, NSi

»Kar se je dogajalo v podjetjih Marinblu in Selea, je nedopustno, nesprejemljivo in nezakonito,« je na parlamentarnem odboru za delo poudaril poslanec Aleksander Reberšek in dodal, da vlada v enem mesecu od razkritja ni storila praktično nič.

Nujno sejo odbora so sklicale poslanske skupine Levica, Svoboda in SD s predlagateljem Miho Kordišem, čeprav ravno ta stranka vodi pristojni resor ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Poslanec NSi Aleksander Reberšek jih je uvodoma spomnil, da ministrstvo za delo vodi Luka Mesec: »Predlagam, da pripravite rešitve in jih prinesete v državni zbor. To je vaša naloga. Pričakoval bi, da bi od 7. junija, ko je primer Marinblu prišel v javnost in do danes, že na tej seji poročali, kaj ste do sedaj naredili.« »Z vsem spoštovanjem, današnje seje ne vidim kot prispevka k rešitvi problema, ampak zgolj kot predstavo za javnost, da bo videti, kot da v Levici nekaj delate za ljudi, za delavce. V bistvu pa v 30 dneh, odkar se je ta zadeva zgodila, niste naredili ničesar,« je bil upravičeno kritičen Reberšek.

Za zaposlitev 10 inšpektorjev leto in pol časa?

Ob navedbi glavnega inšpektorja za delo, da so kadrovsko podhranjeni, je poslanec NSi predlagal: »Če obstajajo kadrovske in zakonske težave, naj se inšpektorat in ministrstvo dogovorita in predlagata, kako to rešiti, da do takšnih primerov ne bo več prihajalo.« Ob predlaganem sklepu Levice, da se do konca leta 2023 na inšpektoratu za delo zaposli več novih inšpektorjev, pa je v oddaji 24 ur zvečer na to temo dejal: »Da zaposlite 20 dodatnih inšpektorjev potrebujete leto in pol. Ministrom nove vlade pa lahko plače brez problema takoj spremenite v 64. najvišji plačilni razred.«

V svoji razpravi je poslanec NSi povzel tudi zakonske spremembe s področja napotovanja delavcev, ki so bile sprejete lani, ko je ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti vodil Janez Cigler Kralj: »V času prejšnje vlade smo sprejeli zakon o čezmejnem izvajanju storitev. Ta je določil, da za napotene delavce veljajo enaka pravila kot za naše delavce, kar se tiče plačila, odmorov, počitka, varstva in zdravja pri delu. Napotitve smo omejili na 12 mesecev z možnostjo podaljšanja na 18 mesecev. Če želi delodajalec zaposliti takega delavca za dlje časa, mu mora ponuditi redno zaposlitev.«

Reberšek: Levica je v vladi, zato je vaša naloga, da ukrepate

Kritičen pa je bil do načina, na katerega se je reševanja težave lotila sedanja koalicija in pristojno ministrstvo: »Rešitve problema se niste lotili na pravi način. Sklicevanje nujne seje ne bo prineslo rešitve. Vodite pristojno ministrstvo, zato lahko težavo rešite bistveno hitreje in bistveno drugače. Današnja seja pa jasno kaže na delovanje stranke Levica in koalicije: Veliko govorjenja, veliko ropotanja, veliko parlamentiranja, a nobenih rezultatov. Vi ste v vladi in vaša naloga je, da delate, da ukrepate,« je zaključil poslanec Aleksander Reberšek.