IZ DEJANJ POGUMNIH DOMOLJUBOV OSAMOSVOJITVE LAHKO ČRPAMO MOČ ZA VSE IZZIVE PRIHODNOSTI

DELI:
03.06.2021, NSi

Minister za obrambo Matej Tonin je na slovesnosti ob 30. obletnici prve zaprisege slovenskih vojakov v Pekrah pri Mariboru dejal, da so priprave na osamosvojitev in vojna za Slovenijo jasen dokaz, da smo Slovenci nepremagljivi, ko smo povezani in enotni.

“V zadnjem letu nas je epidemija postavila pred težko preizkušnjo. Oblikovanje naših lastnih oboroženih sil in ubranitev naše mlade države nam morata biti navdih, kaj vse lahko dosežemo z našo enotnostjo in solidarnostjo. Iz dejanj pogumnih domoljubov takratnega časa lahko črpamo moč za vse izzive, ki nas čakajo v prihodnosti,” je dejal.

V nagovoru na slovesnosti pred izobraževalnim centrom v Pekrah je izpostavil, da je bila pred 30 leti v učnih centrih v Pekrah in na Igu prvič v zgodovini Slovenije izrečena beseda “prisegam”. “To je bila prisega v maternem jeziku – prisega prvih slovenskih rednih vojakov v službi Republike Slovenije, in to na služenju izključno na slovenskih tleh. To je bila predvsem prisega slovenskemu narodu in njegovi mladi državi,” je dejal. Za Slovence in Slovenke je ta dogodek po njegovih besedah izjemnega zgodovinskega in državotvornega pomena. “Vsemu svetu smo takrat jasno pokazali, da imamo in da oblikujemo močno slovensko vojsko,” je poudaril.

Sam je bil takrat v prvem razredu osnovne šole, a se spominja vzdušja enotnosti in gorečnosti. “Zavedam pa se, da je bil tisti čas za vse, ki ste bili aktivno vključeni v osamosvojitvene procese, čas zahtevnih preizkušenj. Izjemno spoštujem ter občudujem vaš pogum, predanost in znanje, s katerim ste prispevali k zmagi našega naroda v prelomnih trenutkih, zato da danes moja generacija lahko žanje sadove vašega dela,” je dejal.

Slovenska vojska je po ministrovih besedah eden od temeljev slovenske državnosti, zato si zasluži spoštovanje in pogoje za nemoten razvoj. “Pekrski dogodki in dogodki vojne za Slovenijo nas opozarjajo, da je dobro opremljena in izurjena Slovenska vojska ključna za zavarovanje in ohranitev slovenske suverenosti. Brez varnosti in miru ni države blaginje,” je dejal.

Spomnil je na nedavni sprejem zakona o zagotavljanju sredstev za investicije v Slovenski vojski v letih 2021 do 2026, ureditev statusa vojakov po 45. letu ter prenovo koncepta temeljnega vojaškega usposabljanja. “Za poletno usposabljanje smo prejeli že skoraj 150 vlog,” je povedal.

0 vnosov

Podaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja