IVA DIMIC: ZDRAVSTVENEGA SISTEMA NE BODO REŠILI DODATNI MILIJONI, AMPAK LJUDJE

DELI:
16.06.2023, NSi

»V NSi smo zaskrbljeni nad razmerami v našem zdravstvenem sistemu. Zagotovo smo priča podaljšanim čakalnim vrstam. Kljub neučinkovitemu ukrepu brisanja napotnic in sprejetem zakonu, se čakalne vrste v našem sistemu niso skrajšale, ampak celo povečale. Nedopustno čakajočih je že 141.000 naših državljank in državljanov. V NSi zato ne podpiramo predloga zakona, ki ga je minister Bešič Loredan vložil v državni zbor,« je v izjavi za javnost uvodoma izpostavila Iva Dimic.

Vključi naj se vse proste kapacitete

Na ta zakon nimamo veliko pripomb in zato smo pripravili dva amandmaja, ki gresta v smer reševanja čakalnih vrst. »V NSi smo se zavezali, da bomo pomagali reševati naš zdravstveni sistem, zato amandmaja naslavljata dve področji. Prvi amandma gre v smeri reševanja skrajševanja čakalnih vrst, kjer naj se vključi vse proste kapacitete, kar jih imamo. Drugi amandma pa gre v smer, da se zdravnikom, medicinskim sestram in drugemu zdravstvenemu osebju omogoči, da delajo tudi izven delovnega časa in na ta način pomagajo skrajševati čakalne vrste,« je dejala poslanka.

Po mnenju Dimiceve zdravstvenega sistema ne bo rešil dodaten denar, ampak ljudje. »Alarmantnega stanja v slovenskem zdravstvenem sistemu ne bodo reševali dodatni milijoni, ampak ljudje – zdravniki, medicinske sestre in zdravstveno osebje, ki se bo dalo na razpolago, da bo možno skrajševati čakalne vrste,« je pojasnila.

Opozorila je tudi na številne postavljene časovnice, ki še dodatno zamikajo zdravstveno reformo. »Bojim se, da bo naš zdravstveni sistem popolnoma razpadel, kar pomeni, da se bodo morali ljudje dodatno zavarovati za to, da bi dobili neko storitev, mogoče celo v tujini. V NSi temu odločno nasprotujemo, zato smo že pripravili svoj zakon glede skrajševanje čakalnih vrst in tudi amandmaje, ker želimo, da se zadeve v našem zdravstvenem sistemu stabilizirajo,« je zaključila poslanka Iva Dimic.