Iva Dimic: Zakaj se norčujete iz starostnikov?

DELI:
07.05.2019, NSi

vir: DZ

»Problem je v tem, da so normativi za domove starostnikov zastareli. Zaradi tega nas je lahko vse pošteno sram. Starostniki so tu, okoli nas, danes,« je opozorila Iva Dimic na nujni seji odbora za delo o nedopustnem zaračunavanju osnovnih storitev oskrbe v domovih za ostarele.

Poslanka NSi se je zavzela za izboljšanje dostojne oskrbe starostnikov. »Človek je neprecenljivo bitje. Zaradi tega mu je potrebno zagotoviti vso oskrbo, ki jo – še posebej ostarel in obnemogel – potrebuje. Minimalna pokojnina bi morala zadoščati vsaj za osnovno oskrbo v domu starostnikov,« je dejala.

Ministrico za delo je vprašala tudi, kaj se je zgodilo z zakonom o dolgotrajni oskrbi. »Ko smo v NSi pripravili zakon o osebni asistenci, so vaši predhodniki, g. Prikl in Kopač Mrakova zagotavljali, da bo v nekaj mesecih pripravljen tudi zakon o dolgotrajni oskrbi, ki je nanj neločljivo vezan. Pa so premikali datum priprave, zavlačevali in potem so prišle volitve in danes, po letu nove vlade, ga še vedno nimamo? Kdo se norčuje iz starostnikov?« je vprašala.

Izrazila je tudi pomislek v podeljevanje koncesij, kjer so po njenem mnenju vidne ideološke razlike. “Pravi” jih brez težav dobijo, drugi pa precej težje. Povedala je tudi primer doma iz okolice Ljubljane, ki je deset let čakal na koncesijo.