IVA DIMIC: ZAGOTOVITI MORAMO ZDRAVO IN VARNO UČNO OKOLJE

DELI:
30.12.2020, NSi

Poslanke in poslanci so na nujni seji Odbora za izobraževanje, znanost, šport in mladino razpravljali o šolanju na daljavo in načrtu postopnega odpiranja šol. Na sejo so bili vabljeni številni strokovnjaki s področja vzgoje in izobraževanja, učitelji, ravnatelji, spremljevalci otrok s posebnimi potrebami, raziskovalci, skratka ljudje, ki sistem šolanja in otroke spremljajo iz prve roke. Vsi so izrazili skrb nad posledicami, ki jih pušča šolanje na daljavo na otrocih in pozvali odločevalce, naj se šole čim prej odprejo.

Poslanka NSi in predsednica Odbora za izobraževanje Iva Dimic se je v uvodu svoje razprave zahvalila vsem učiteljem, ravnateljem, staršem in otrokom: »Zahvala učiteljem, ki so se izjemno dobro pripravili na učenje na daljavo, ki je zelo zahteven projekt. Hvala ravnateljem, ki so stali za učitelji, ko je bilo težko. Hvala staršev, da podpirajo svoje otroke pri šolanju na daljavo in razumejo, da je znanje največ kar lahko dajo otroku. Hvala tudi ministrici in njeni ekipi, da so v teh težkih razmerah pripravljali ukrepe in da smo že pred poletjem dobili navodila in scenarij za potek nadaljnjega šolanja na daljavo.« Spomnila je, da smo, kot veliko drugi evropskih držav, zapirali šole zaradi izjemno hitrega naraščanja okužb in ne zaradi samovolje ministrice za izobraževanje.

Nadaljevala je z mislijo, da je epidemija covid-19 razkrila vse pomanjkljivosti naše družbe, ki bi se jih moralo rešiti v preteklih desetih letih, pa se jih ni: »Vse večja razslojenost med otroki, revščina, ki smo jo želeli rešiti z reorganizacijo centrov za socialno delo, težave z internetom v nekaterih občinah itd., vse to je razkrila epidemija.« To so težave, ki bi jih morali rešiti, ko je bil za to namenjen čas in denar, nadaljuje.

Na koncu pa je izpostavila tudi pozitivno plat epidemije in šolanja na daljavo, ki jo vidi sama: »Ta čas doma sem z otroci izkoristila tudi za poglabljanje naših družinskih vezi. Še bolj smo se povezali, saj prej nikoli ni bilo dovolj časa. Tako podrobno spremljati odraščanje svojega otroka je za starše izziv ob enem pa velik blagoslov«

Svojo razpravo je zaključila z besedami: »Vsi si želimo, da bi se naši otroci čim prej vrnili nazaj v šole, vendar na zdrav in varen način.«