Iva Dimic: Vlada nima rešitve, kako zaustaviti naraščajočo revščino in socialne probleme

DELITE TA
PRISPEVEK
17.11.2015, NSi

slovenija 09.07.2015, Iva Dimic, poslanka, NSi, foto: Anze PetkovsekPoslanke in poslanci na redni seji danes obravnavajo tudi spremembe zakonov s področja družinske in socialne politike. Kot je dejala Iva Dimic, vlada ponovno poskuša le z lepotnimi popravki spremeniti situacijo, ki kliče po resnih reformah. Spomnila pa je na predloge NSi po nižjih davkih, s katerimi je mogoče hitro pomagati zlasti najšibkejšim. Več o predlogih NSi si lahko preberete TUKAJ.

Spomnila je tudi na spremembo, ko so se številni ljudje, ki so prejemali varstveni dodatek temu odpovedali zaradi strahu, da bi ostali brez nepremičnine, v kateri živijo oziroma brez možnosti razpolaganja s to nepremičnino, v kolikor bi jim država nanjo vpisala prepoved razpolaganja. S prenosom varstvenega dodatka v sistem socialnih transferov je tako močno upadlo število prejemnikov varstvenega dodatka, čeprav bi ga krvavo potrebovali.

NSi proti revščini z nižjimi davki

»Žal se v predlagani noveli znova pogovarjamo o drobtinicah, minimalnih spremembah ekvivalenčnih lestvic in cenzusov denarne socialne pomoči, ne odpravimo pa vzrokov za naraščajočo revščino prejemnikov denarne socialne pomoči in varstvenega dodatka,« je pojasnila Iva Dimic in dodala:

»Ravno zaradi tega krščanski demokrati predlagamo predloge za nižje davke in razbremenitev dela, da bi s tem spodbudili odpiranje novih delovnih mest, in da bi si ti ljudje lahko s svojim delom zagotovili dostojno življenje. Naš predlog je, da prejemnikom minimalne plače ostane 50 EUR mesečno več, kar je 600 EUR na leto. Opozoriti pa moramo tudi na kmečke pokojnine, ki so bile leta 2012 s Svetlikovim zakonom ukinjene in so se prenesle v kategorijo socialnovarstvenih prejemkov oziroma varstvenega dodatka. To pa je povezano z obvezo vračila zakonitih dedičev in se zaradi tega veliko upravičencev ne odloča za prejemanje teh transferjev. Posledično je revščina na podeželju še posebej težka.«

V zaključku je podpredsednica NSi dejala, bodo krščanski demokrati zakon podprli, saj najšibkejšim prinaša vsaj za odtenek boljši položaj, ponovo pa je vlado pozvala k bolj korenitim spremembam.

Stališče novele zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih, ki mu bo NSi nasprotovala, saj podaljšuje ostre varčevalne ukrepe na področju družinske politike, si lahko preberite TUKAJ.